Wiskundig raadsel: kun jij in recordtijd raden wat het laatste geheime getal is?

Janine image
door Janine

25 April 2024

Advertisement

Ben jij goed, maar vooral snel, in het maken van wiskundige berekeningen uit je hoofd? Deze logische quiz zou dit kunnen onthullen, terwijl je je vermogen test om het “geheime verband” te ontdekken tussen getallen die niets met elkaar gemeen lijken te hebben. Spellen waarbij redeneervermogen betrokken is, testen specifieke cognitieve vaardigheden en helpen je deze te verfijnen: meedoen is niet alleen leuk, maar ook een kleine en nuttige hersenoefening die, als het consequent wordt beoefend, tot onverwachte resultaten kan leiden. Wil je het proberen?

Advertisement

Quizzen, puzzels en cognitieve vaardigheden

Er zijn veel soorten online testen en quizzen, waar gebruikers elke dag enthousiast over zijn. Velen vinden het leuk om elkaar uit te dagen om het spel nog stimulerender te maken, anderen proberen het zelf en vergelijken dan hun resultaten met die van anderen. Het belangrijkste is om niet op te geven voordat je naar de oplossing hebt gekeken en je best te doen om het juiste antwoord te vinden. Ongeacht het soort puzzel waar je mee te maken krijgt, is het doel om alle concentratie te gebruiken in een extreem beperkte hoeveelheid tijd. 

Door elke dag te oefenen zul je vaardigheden ontwikkelen en aanscherpen die te maken hebben met kritisch en lateraal denken, creativiteit en verbeelding, visuele vaardigheden en observatie, maar ook met redeneren en logica. Gaandeweg zul je merken dat de resultaten steeds bevredigender zullen zijn en dat het je steeds minder tijd zal kosten om het geheim van het raadsel te vinden: mentale snelheid is een andere fundamentele eigenschap die je op tafel moet leggen en die doorslaggevend zal zijn.

Advertisement

Wiskundig raadsel, wat is het ontbrekende getal?

Curioctopus

Laten we nu verder gaan met het spel van vandaag, dat zoals je ziet getallen als absolute hoofdrolspelers heeft. In een tabel, verdeeld in drie kolommen en vier rijen, staan verschillende getallen. De laatste aan de rechterkant is echter de mysterieuze: je zult een getal moeten geven aan het onbekende en uitvinden welke het is. Hoe?

Allereerst: als je dergelijke tests eerder hebt uitgeprobeerd, weet je dat er een "verborgen" verband bestaat tussen de nummers, ook al lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben. De vaardigheid is juist het begrijpen hoe ze met elkaar verbonden zijn en daarmee met het onderliggende mechanisme. Pas als je dit hebt begrepen, zal het mogelijk zijn om het ontbrekende nummer te krijgen. Maar let op: er zijn een aantal voorwaarden om de test met vlag en wimpel te doorstaan. De eerste is dat je de oplossing binnen slechts 7 seconden kunt vinden. De tweede is om het idee van het gebruik van een rekenmachine op te geven: de berekeningen zullen uit het hoofd moeten worden gedaan (en daarom zul je bewerkingen moeten uitvoeren, zoals gemakkelijk voorspelbaar was).

Hoe dan ook, als je het antwoord nog steeds niet hebt gevonden, haast je dan niet: je kunt natuurlijk doorgaan met redeneren zolang je wilt. Start nu de stopwatch en scroll wanneer je wilt om de oplossing te ontdekken. Succes!

Oplossing voor de wiskundige puzzel: dit is het ontbrekende getal

Curioctopus

Dit is de oplossing van de puzzel: het ontbrekende getal is 158. De uitleg is als volgt: de interactie tussen de getallen betreft de kolommen en verloopt van onder naar boven. Vanaf de eerste hebben we 5, 9, 13 en 112. De uit te voeren bewerking is: 13 x 9 - 5. Het resultaat is dus 112. Hetzelfde geldt voor de tweede kolom: 12 x 10 6 = 134.

Het spreekt voor zich dat voor de derde kolom de oplossing 15 x 11 - 7 ?= 158 is.

Is het je gelukt om het juiste antwoord te vinden?

Advertisement