Logische en creatieve puzzel: kun jij deze vergelijking corrigeren door slechts drie lucifers te verplaatsen?

Janine image
door Janine

22 April 2024

Advertisement

Hou je van logische uitdagingen? Dan is dit spel misschien precies wat je zoekt: een puzzel die misschien eenvoudig lijkt, maar die niet iedereen heeft weten op te lossen! Hoewel ze misschien gewoon een leuk tijdverdrijf lijken, hebben deze leuke puzzels in werkelijkheid een onvermoede functie: je geest trainen om alternatieve routes te nemen, kritisch denken ontwikkelen en vooral je redeneervermogen aanscherpen. Tijd is meestal erg kort en dit geval vormt daarop geen uitzondering. Dus als je nieuwsgierig bent en jezelf graag op de proef wilt stellen, hoef je alleen maar door te gaan!

Advertisement

Creatief raadsel dat je logica uitdaagt

Freepik

Er zijn verschillende soorten puzzels: sommige zijn nuttig om verbeelding en creativiteit te stimuleren, andere om visueel vermogen te testen en weer andere om logische vaardigheden te testen. De cognitieve functies kunnen gevarieerd zijn en zonder dat je het beseft, is elke dag een beetje tijd besteden aan deze raadsels hetzelfde als een kleine trainingssessie voor de spieren van je geest.

Niet alleen het lichaam moet getraind worden, maar ook de hersenen moeten gestimuleerd en geoefend worden, zelfs met kleine tijdverdrijven als deze. Als je dan in gezelschap speelt en jezelf uitdaagt met anderen, kan het nog leuker zijn. Maar laten we eens kijken naar de test in kwestie, waarvan de hoofdrolspelers eenvoudige lucifers zijn: hoe goed ben je in wiskunde? Je zult wat basisberekeningen en een beetje fantasie moeten opfrissen om de taak aan te pakken, maar het draait allemaal om tijd en vooral om logica!

Advertisement

Raadsel met lucifers: los de vergelijking op in slechts 3 stappen

Curioctopus

Daar gaan we: op de afbeelding zie je lucifers die zo zijn gerangschikt dat ze een vergelijking vormen. De berekening is echter verkeerd: op de manier waarop het je wordt gepresenteerd, geeft de bewerking in feite een onjuist resultaat: 5 - 8 = 0. Het juiste antwoord zou - 3 moeten zijn, maar daar gaat het niet om. Het juiste antwoord zou - 3 moeten zijn, maar daar gaat het niet om. Wat je moet doen is de vergelijking kloppend maken door slechts drie lucifers te verplaatsen. Het doel dat je moet bereiken is dus om de cijfers in slechts drie zetten te veranderen zodat het resultaat van de aftrekking (of de som, maar dat moet je zelf beslissen) consistent is. 

Hoeveel tijd heb je? Zo weinig mogelijk! Geef jezelf zoveel minuten als je wilt, er is geen haast bij, maar als je het in slechts 10 seconden kunt, heb je de uitdaging verslagen: je hersenen zijn supergetraind! Er kunnen echter meerdere manieren zijn om de vergelijking juist te maken en daarom is er niet één oplossing. Nadat je alles hebt geprobeerd en logica en creativiteit hebt gecombineerd, scroll je naar beneden voor de antwoorden van de gebruikers.

Oplossingen voor de vergelijking met lucifers: antwoorden van gebruikers

"Je kunt dit in slechts twee zetten doen. Verplaats het luciferhoutje linksboven van de 8 om de - in een + te veranderen en verplaats het luciferhoutje linksonder van de 8 om de 0 in een 8 te veranderen. 5+3=8," schrijft een gebruiker, terwijl een ander stelt dat slechts één zet genoeg is: "Je kunt het doen door de rechterbovenhoek van de 8 te nemen en deze in de linkerbenedenhoek van de 5 te plaatsen, waardoor ze 6-en worden. 6-6=0."

Iemand anders suggereert "6+3=9", maar de oplossingen lijken meervoudig te zijn en geen rekening te houden met maximaal drie zetten: hoe heb jij de vergelijking aangepast om deze correct te maken? Welke lucifers heb je verplaatst en welke getallen kreeg je?

Advertisement