Meest gedetailleerde Maanatlas ooit gepubliceerd: het zal door China worden gebruikt voor toekomstige missies

Janine image
door Janine

21 Mei 2024

Advertisement

Hoewel er al tientallen jaren geen menselijke missies meer zijn geweest, staat de maan altijd centraal in dromen over ruimteverkenning. Verschillende landen hebben sondes gestuurd om onze satelliet in een baan om de aarde of direct op het oppervlak te bestuderen. Onlangs ging de Chinese Academie van Wetenschappen echter een stap verder en publiceerde de meest gedetailleerde Maanatlas ooit. Laten we eens kijken hoe het mogelijk was om dit resultaat te bereiken, en waarom.

Een monumentale prestatie

Maanatlas en geologische kaart van de kraters op schaal 1:2.500.000

CAS - CC-BY 4.0

Pogingen om een gedetailleerde atlas van het maanoppervlak te maken zijn zeker niet nieuw. Er bestaan wel kaarten van de maan, zelfs vrij recente, maar die zijn gebaseerd op gegevens van de Apollo-missies van de NASA in de jaren ’60 en ’70. Modern onderzoek heeft meer actuele en nauwkeurige gegevens nodig en daarom werkt de Chinese Academie van Wetenschappen al 10 jaar aan een nieuwe Maanatlas. Met als doel om er de meest gedetailleerde ooit van te maken.

Na tien jaar werk en de betrokkenheid van meer dan 100 onderzoekers heeft de CAS een ongekende geologische kaart van de maan met een hoge resolutie gepubliceerd. De atlas is gemaakt op een schaal van 1:2.500.000 en geeft experts de mogelijkheid om het maanoppervlak gedetailleerder dan ooit te bestuderen. Voor alle duidelijkheid: eerdere atlassen hadden een schaal van 1:500.000.000: het is niet te vergelijken.

Advertisement

Onthullingen van de nieuwe Maanatlas

Unsplash / NASA

Het is duidelijk dat de samenstelling van de Maanatlas, de meest gedetailleerde ooit, perfect past bij de nieuwe interesse van China in onze satelliet. De geologische kaart geeft een gedetailleerd overzicht van meer dan 12 duizend kraters, 81 bekkens en 17 soorten maangesteenten, samen met andere geologische informatie. Dit zijn gegevens die zullen worden gebruikt voor toekomstige verkenningen, al dan niet door mensen, en ook om te beslissen waar het binnenkort te bouwen International Lunar Research Station zal worden gebouwd. Een van de verantwoordelijken voor het project is Ross Mitchell, een geofysicus bij de Chinese Academie van Wetenschappen, die commentaar geeft op de nieuwe Maanatlas:

Elke vraag in de geologie begint met het bekijken van een geologische kaart. Bijdragen aan de maanwetenschap is voor China ook een belangrijke manier om zijn mogelijke rol als wetenschappelijke macht in de komende decennia te bevestigen.

Groeiende Chinese belangstelling voor de maan

NASA

Mitchells woorden, maar ook de Maanatlas zelf, passen in een veel breder plaatje waarin China een actieve speler is op het gebied van maanverkenning. De eerste menselijke missies, gepland voor de nabije toekomst, zijn bijvoorbeeld bedoeld om een geavanceerd surveillancesysteem te testen. Tegelijkertijd is de Chang'e 6-missie al van start gegaan, die tot doel heeft om:

  • te landen op de verborgen kant van de maan;
  • mineraalmonsters van het oppervlak te nemen
  • de monsters terug te brengen naar de aarde voor onderzoek.

Hoe je het ook bekijkt, de verkenning van de Maan is zojuist een nieuwe fase ingegaan waarin de verschillende ruimtevaartorganisaties intenties, middelen en resultaten met elkaar vergelijken. Naast het Skynet-systeem en de Chang'e 6-missie heeft de Chinese Academie van Wetenschappen de wereld zojuist de meest gedetailleerde Maanatlas ooit gegeven. Een hoogtepunt van 10 jaar onderzoek, maar ook een startpunt voor toekomstige verkenningen die we ons nog niet kunnen voorstellen.

 

Advertisement