NASA-foto's tonen het ruimtepak zoals het nog nooit eerder is gezien: zonder armen en vizieren

Janine image
door Janine

26 Mei 2024

De tests die NASA in Arizona heeft uitgevoerd ter voorbereiding op de terugkeer naar de maan met de Artemis III-missie
Advertisement

Dat NASA van plan is terug te keren naar de maan met een menselijke bemanning is geen mysterie. Ter voorbereiding op de Artemis III-missie testte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie enkele nieuwe technologieën voor toekomstige maanwandelingen. Daarvoor stuurde het enkele astronauten naar een vulkanisch veld in de staat Arizona, maar met een heel speciale uitrusting. Laten we eens kijken waar het om gaat!

Advertisement

De reden voor de NASA-tests in Arizona

NASA/Josh Valcarcel

We bevinden ons in Arizona, in de Verenigde Staten, en meer precies in het vulkanische veld San Francisco, dat bestaat uit meer dan 500 vulkanische kloven. Dit is een ideale omgeving, onder de omstandigheden die hier op aarde beschikbaar zijn, om de apparatuur te testen waarmee het mogelijk zal zijn om met de Artemis III-missie naar de maan te gaan. Nadat ze speciale ruimtepakken hadden aangetrokken, simuleerden de astronauten enkele maanwandelingen, om op alle eventualiteiten voorbereid te zijn.

Twee verschillende NASA-teams voerden de tests uit. Het eerste team bestaat uit vluchtleiders en wetenschappers van het Johnson Space Center en houdt op afstand toezicht op de activiteiten van de astronauten. Het tweede team bestaat uit ingenieurs en werkt in het veld en voert “maanwandelingen” uit in de woestijn van Arizona.

Advertisement

Is alles klaar voor de Artemis III-missie?

NASA/Josh Valcarcel / NASA

Bij de vier door NASA gesimuleerde maanwandelingen maakten de teams gebruik van augmented reality-displays en navigatie met heldere lichten. Maar als je naar de gedeelde foto’s kijkt, is het bijzondere ontwerp van de ruimtepakken die de astronauten gebruikten duidelijk. Kort gezegd: ze zien er beslist incompleet uit.

De waarheid is dat het testen op Artemis III op verschillende locaties plaatsvindt en verschillende doeleinden heeft. In Arizona is het niet nodig om de hele opstelling van het ruimtepak uit te proberen, maar eerder om de werking van enkele componenten te evalueren tijdens een wandeling over het oppervlak van onze satelliet. Dit zijn simulaties waarvan het belang voor het succes van missies te vaak wordt gebagatelliseerd. In werkelijkheid maken tests zoals die in Arizona het mogelijk om te oefenen in geologische omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die op de maan: eenmaal daar zul je immers niet gemakkelijk naar huis kunnen terugkeren.

Van Arizona tot de zuidpool van de maan

NASA/Josh Valcarcel

De gesimuleerde maanwandelingen met de vreemde ruimtepakken zijn momenteel de meest getrouwe simulatie van de Artemis III-missie die tot nu toe is uitgevoerd. De omstandigheden in de woestijn van Arizona lijken immers erg op die van de maangrond waarop de astronauten zich voorbereiden om te betreden.

Het doel van de veldtesten is immers om de uitdagingen die de Artemis III-missie op de zuidpool van de maan zal tegenkomen beter in te schatten. Deze omvatten het verzamelen van gegevens en communicatie met het team dat de vlucht bestuurt en het wetenschapsteam in Houston. Kortom: het duurt niet lang meer voordat een bemanning astronauten terugkeert naar de maan, en het is beter dat alles tot in de puntjes geregeld is. Misschien zullen er nog steeds onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden, maar dat betekent niet dat je niet voorbereid kunt zijn door in vreemde ruimtepakken rond te lopen in de woestijn van Arizona.

Advertisement