x
Waarom Hebben BIC-Pennen Een Gaatje?…
Dit Zijn De Meest Zeldzame En Onbekende Wilde Katten Ter Wereld, Hun Schoonheid Kent Z'n Weerga Niet! 2 Kleine Honden Vallen Naar Beneden In Een Kuil Met Een Cobra, Hoe Hij Reageert Verbaast Het Hele Dorp

Waarom Hebben BIC-Pennen Een Gaatje? Kom Dit En Meer Te Weten Over Deze Bekende Pen

23 Oktober 2016 • Door Skip
55.384
Advertisement

Wanneer het over BIC-pennen gaat, komen de beelden naar boven en gaan we ongetwijfeld terug in de tijd van schoolbanken en te zware tassen. Maar dit ding van vroeger was al een van de doodgewoonste verschijnselen vanaf de jaren tachtig tot nu. Er zitten vernuftigheden in verborgen en er zijn ook leuke dingetjes die je vast zijn opgevallen. Hier komt de technische uiteenzetting.


Waarom zit er een klein gaatje halverwege het buisje?

foto: diariosur

Dit gaatje zorgt voor een goede binnendruk in de pen. Zonder dit gaatje zou er bij een drukverandering in en buiten de pen tot gevolg hebben dat er inkt uitkomt of dat je niet meer met de pen kunt schrijven.

Waarom zit er een gat in de dop?

foto: Syntropy

De doppen van vroeger hadden eerst geen gaatje in het smalste gedeelte, maar aan het eind van de jaren tachtig is het toegevoegd voor de gebruiksveiligheid. Want het is juist de dop waar het meest op gekauwd wordt (vooral door de kleintjes). Door dit kleine gaatje te maken kan je het verstikkingsgevaar behoorlijk verminderen wanneer je per ongeluk de dop inslikt.

Advertisement

Waarom kan je er alleen mee schrijven als je hem naar beneden richt?

Als je een BIC-pen ondersteboven wil gebruiken (om bijvoorbeeld op het plafond te schrijven) houdt hij na een paar minuten ermee op. Dit gebeurt omdat het schrijfmechanisme gebruik maakt van de zwaartekracht om de inkt bij de punt uit te laten komen. 

Hoeveel kun je opschrijven met een enkele pen?

Deze pen is beroemd geworden vanwege zijn efficiënte werking. Met een enkele pen kan je een rechte lijn schrijven van 3,2 km lang. Natuurlijk komen hierbij ook externe factoren kijken die mee gaan tellen. Een goede werking van een BIC-pen wordt alleen gegarandeerd bij temperaturen tussen de 5 en 30 graden.

Waarom heeft het een hexagonale vorm?

foto: Cristian Ruz

De hexagonale vorm is gebruikt om meerdere redenen. Op de eerste plaats maakt deze vorm het makker om deze pennen op te stapelen zodat ze minder ruimte in beslag nemen. Het wordt verder ook voorkomen dat de pennen gaan rollen en op de grond vallen naast een bureau of je schooltafel. Ook maakt de hexagonale vorm dat je de pen altijd goed vasthebt met je hand vergeleken met een ronde vorm. En dan als laatste, wie heeft er nooit een cassettebandje weer goed gedraaid met een BIC-pen? ;-)

Advertisement

Waarom hebben ze de naam BIC?

foto: ActuaLitté

De naam is simpelweg van de man die 'm heeft uitgevonden Mercel Bich, waarbij de laatste letter van zijn naam is weggevallen.

Hoe is de pen ontstaan?

foto: Kathy Gómez

Het eerste patent op de BIC-pen is aangevraagd in 1988, maar paradoxaal genoeg vond niemand dit interessant genoeg en is er verder geen aandacht meer aan besteed.

In 1938 was er echter de journalist Ladislao Biro, een Argentijn met Hongaarse roots, vroeg toen het patent aan, omdat hij doorhad dat je er lang mee kon schrijven zonder dat je steeds het vervelende taakje van het inkt bijvullen moest doen. In 1943 werkte hij samen met de ondernemer George Meyne om het systeem te verbeteren, en gaf hij het de naam birome (een samentrekking van hun namen).

In 1951 werd het allemaal overgenomen door een Frans bedrijf dat de pen uit ging werken tot wat we nu kennen.

Advertisement

Waarom is de pen niet tot de nok toe gevuld met inkt?

foto: Piutus

Het ligt voor de hand om te denken aan een kwestie van besparen, maar dit is niet het geval. De BIC-inkt is een stof die die zich uitzet en vloeibaar wordt al naargelang de temperatuur schommelt. Als het buisje vol zou zitten, zou de warmte van onze hand al voldoende zijn om de pen inkt te laten morsen.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt