Jullie weten hoe Afghanistan er vandaag de dag uitziet, maar als je ziet hoe het er 50 jaar geleden uitzag zou je het niet geloven - Curioctopus.nl
x
Jullie weten hoe Afghanistan er vandaag…
Volgens de NASA mag deze plant niet ontbreken in een appartement: zie hier waarom Dezelfde rashonden nu en 100 jaar geleden gefotografeerd: was het echt de moeite waard?

Jullie weten hoe Afghanistan er vandaag de dag uitziet, maar als je ziet hoe het er 50 jaar geleden uitzag zou je het niet geloven

26 Augustus 2016 • Door Romy Mortier
86.698
Advertisement

De beroemde foto met de titel "Afghan Girl" werd gepubliceerd op de cover van National Geographic in 1985. De foto, genomen door Steve McCurry in een Afghaans vluchtelingenkamp, ​​portretteert een jonge wees. Zijn prachtige ijs groene ogen en intense blik, een mengeling van angst en trots. De foto is de hele wereld over gegaan en het beeld is een symbool geworden van de Afghaanse conflicten van die jaren. Volgens de officiële cijfers, is Afghanistan een van de armste landen ter wereld. Van de 23 miljoen mensen kunnen slechts 5% van de vrouwen lezen en schrijven. Maar dit was niet altijd zo: in 1940 was Afghanistan een cultureel bruisende land vol kansen. Moderne gebouwen, technologie en onderwijs verrijkten een dor landschap waarin vrouwen rokken droegen, naar muziek luisterden,vrij waren en de universiteit volgden. De foto's uit die periode zijn verzameld op een Facebook-pagina, een getuigenis van een gouden tijdperk van tolerantie tot dusver vernietigd door obscurantisme, onwetendheid en ellende die nu heerst in Afghanistan. Mohammad Qayoumi, de maker van de pagina, groeide op in Kabul in de jaren '60 en '70 en bood zijn foto's aan om het bewustzijn van de wereldbevolking over wat er gebeurd is in zijn eigen land te verhogen. Hij schrijft op zijn pagina: "Een halve eeuw geleden, hadden Afghaanse vrouwen een carrière in de geneeskunde, zaten mannen en vrouwen gemengd in theaters en universiteiten in Kabul;fabrieken produceerden stoffen en andere series producten. Er was een traditie van de openbare orde en een regering die in staat was om grote nationale infrastructurele projecten te beheren, zoals de bouw van waterkrachtcentrales en wegen. Gewone mensen hadden een gevoel van hoop, het geloof dat het onderwijs de mogelijkheden zou kunnen bieden voor iedereen, en een mooie toekomst in het verschiet. Alles is vernietigd door drie decennia van oorlog. " 

Hier Afghanistan voor dit alles... 


Afghaanse vrouwen in 1940

De stijl in de jaren 50-70 in Kabul

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Een platenzaak in Kabul, 1960

Afghaans koor

Advertisement

Vliegveld Kandahar, gebouwd in 1960

Stewardessen van Ariana Afghan Airlines

Kabul, 1960

Buitenlandse bezoekers op een camping in het Afghaanse nationale park Band - e Amir

Een van de wegen die Afghanistan doorkruisen

Moeder en kind op de speelplaats

Een aantal studenten van de Universiteit van Kabul in 1960

Meiden op school

Vrouwelijke beweging, 1980

Vergaderzaal / klaslokaal voor vrouwen, rond 1980

Klaslokaal in Kabul, 1960

Afghaanse vrouwen op de werkvloer

De faculteit van biologie aan de Universiteit van Kabul

De ontwerpster Safia Tarzi in haar kantoor in Kabul in 1969

Aan het einde van de jaren 60 is de Afghaanse mode een internationaal referentiepunt geweest, aangezien de hele wereld de Arabische invloeden kon waarderen. 

Kleding vitrines, 1960

Afghaanse vrouwen in Kabul

December 1969: toen Afghanistan in de mode was

Het modeblad Vogue besloot om in december 1969 een volledige documentatie te publiceren die de titel Adventure in Afghanistan droeg, een modeshow in Kabul en de meest chique plekken van de stad vertelt. 

Enkele foto's van de reportage " Adventure in Afghanistan "

Modellen in de ruïnes gefotografeerd

En als we VANDAAG de dag in Google " Afghaanse vrouwen " intypen? Dan is dit het resultaat ...

Dit is het beeld van de Afghaanse vrouwen waaraan we gewend zijn geraakt.

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt