15 vrouwen die vergeten zijn door de geschiedenis ondanks hun belangrijke prestaties - Curioctopus.nl
x
15 vrouwen die vergeten zijn door de…
17 mensen hadden spijt van een online aankoop en vereeuwigden de verwachting vs. realiteit 17 mensen hebben ongelooflijke toevalligheden vereeuwigd die ons in het lot kunnen doen geloven

15 vrouwen die vergeten zijn door de geschiedenis ondanks hun belangrijke prestaties

29 Januari 2021 • Door Janine
11.009
Advertisement

Er zijn vrouwen die de geschiedenis hebben gemarkeerd en we kennen er veel, we hebben ze bestudeerd en we hebben vaak over hen gehoord: dit is bijvoorbeeld het geval van Rita Levi Montalcini, Jeanne d'Arc, Moeder Teresa, Margaret Thatcher, Anna Bolena, Elizabeth I van Engeland, Lady D, Anne Frank, Marie Curie: dit zijn slechts enkele van de vrouwen die de geschiedenis hebben veranderd en wier namen we zullen onthouden vanwege de gebeurtenissen waarbij ze betrokken waren, voor hun moed en hun bijdrage. Er zijn echter evenveel vrouwen die belangrijke mijlpalen hebben bereikt en wier naam niet vaak wordt uitgesproken en die bijna in de vergetelheid lijken te zijn geraakt. Laten we enkele van deze namen en gezichten samen herinneren. 

1. Grace Hopper (1906-1992): ze was een pionier in computerprogrammering, waardoor het toegankelijker, gemakkelijker en sneller werd.

2. Bessie Coleman (1892-1926): ze was de eerste Afro-Amerikaanse persoon die een internationaal vliegbrevet behaalde.

Advertisement

3. Marie Tharp (1920-2006): ze was een Amerikaanse geologe en oceanografe, die de eerste gedetailleerde kaart van de oceaanbodem opstelde.

4. Rachel Carson (1907-1964): was een Amerikaanse bioloog en zoöloog, ze lanceerde de milieubeweging door de manier waarop we over het milieu denken, te veranderen.

5. Alice Coachman (1922-2014): Amerikaanse atlete, ze was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een gouden medaille won op de Olympische Spelen.

Advertisement

6. Margaret Hamilton: ze werd geboren in 1936 en was directrice van de Software Engineering Division, die de ingebouwde software voor het Apollo-programma ontwikkelde.

7. Rosalind Franklin (1920-1958): Britse chemicus en biochemicus, ze ontdekte de dubbele DNA-helix, maar haar onderzoek werd gestolen.

Advertisement

8. Inge Lehmann (1888-1993): was een Deense seismologe en geofysicus, ontdekte P-golven die bevestigen dat de aarde een solide binnenkern en een vloeibare buitenkern heeft.

9. Daphne Oram (1925-2003): ze was een van de eerste Britse componisten die elektronische geluiden produceerde en de weg vrijmaakte op het gebied van elektronische muziek.

Advertisement

10. Dorothy Lawrence (1896-1964): ze was een Engelse journaliste die tijdens de Eerste Wereldoorlog een reportage over de frontlinie wist te maken.

11. Edmonia Lewis (1844-1907): zij was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw met inheemse wortels die internationale erkenning kreeg als beeldhouwster.

12. Zelda Sayre Fitzgerald (1900-1948): was een Amerikaanse publicist en schrijfster. Samen met haar man Francis Scott Fitzgerald vertegenwoordigde ze een icoon van de roerige jaren ’20.

13. Virginia Hall (1906-1982): was Amerikaanse en werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de ondergrondse Special Operations Executive van het Verenigd Koninkrijk en het Amerikaanse Office of Strategic Services in Frankrijk

14. Henrietta Lacks (1920-1951): ze redde miljoenen levens en leverde een fundamentele bijdrage aan de medische wereld.

15. Shirley Chisholm (1924-2005): was een Amerikaanse politicus, academicus en activist en de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die in het Congres werd gekozen.

Een fotogalerij is niet voldoende om de geschiedenis en bijdragen van deze vrouwen weer te geven, die stuk voor stuk een grondige studie verdienen. Maar als jij ook door de nieuwsgierigheid bent gegrepen om meer te weten te komen, aarzel dan niet om jezelf hierover te informeren. Kende je de verhalen van deze vrouwen al? 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt