Dit standbeeld van Neptunus verbergt een schitterend geheim onder het wateroppervlak - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit standbeeld van Neptunus verbergt…
De 10 meest originele en creatieve boekenkasten ooit Dit is Rjukan, een plaats in Noorwegen die 6 maanden per jaar wordt verlicht met behulp van spiegels

Dit standbeeld van Neptunus verbergt een schitterend geheim onder het wateroppervlak

Door Sarah Nichele
3.257
Advertisement

Een balzaal onder water? Alleen de Engelsen konden op dit idee komen!

Hoewel Italië en Frankrijk over de hele wereld bekend staan om hun waardevolle architectonische werken, wint het Victoriaanse Engeland het met gemak van deze landen als het aankomt op bijzondere en vreemde bouwwerken.

Het Witley Park in Surrey in het zuidoosten van het land huisvest een duidelijk voorbeeld: te midden van het uitgestrekte groene landschap bevindt zich tussen de prestigieuze gebouwen een onderwater balzaal, een bouwwerk dat eigenzinnigheid en wonderbaarlijkheid met elkaar verenigt.

Een standbeeld van de god Neptunus doemt op boven het meer alsof hij het bouwwerk dat zich onder hem bevindt, beschermt.

Deze onderwaterbalzaal dateert van 1800 en werd gebouwd in opdracht van Whitaker Wright, zakenman en extravagant kunstenaar, die dit een ideale plek vond waar rijke mannen bij elkaar konden komen om een sigaar te roken en ondertussen de schoonheid van de bodem van het meer konden bewonderen.

Vanaf het vaste land doemt het standbeeld van Neptunus beschermend op boven de onderliggende structuur te beschermen en het lijkt bijna alsof hij danst op het water.

Vanaf de oppervlakte kan de balzaal worden betreden via een trap

foto: flickr
Advertisement

Om de zaal te betreden moet er eerst een tunnel worden overgestoken

foto: flickr

Deze fascinerende, romantische en enigszins weemoedige plaats is niet aanbevolen voor mensen die lijden aan claustrofobie!

Dit is hoe de glazen koepel van de balzaal er nu uitziet: vocht en water hebben hun sporen achtergelaten op de oorspronkelijke schoonheid van deze koepel.

De structuur van de koepel werd vervaardigd van ijzer, maar werd verfraaid met lichtdoorlatend, niet geheel transparant glas, waardoor het buitenlicht op een bijzondere manier wordt gefilterd en op een letterlijk schitterende manier de balzaal binnenvalt. 

Als je de balzaal binnentreedt, heb je het idee dat je wordt ondergedompeld in een aquarium.

foto: dailymail
foto: dailymail

Dit is de ingang van buitenaf gezien

foto: dailymail

De geschiedenis van dit bouwwerk is doordrenkt van de waanzin en het pittoreske van het Victoriaanse tijdperk, maar ook van de intriges en de speculaties die er toentertijd heerste.

foto: dailymail

De bouwer van dit vreemde en tegelijkertijd fascinerede onderwater bouwwerk, Whitaker Wright, werd veroordeeld voor fraude waarbij hij talloze beleggers dupeerde met financiële problemen en teleurstellingen. Direct nadat zijn vonnis bekend werd gemaakt, beroofde hij zichzelf in 1904 van het leven met een cyanide-pil. 

De balzaal was oorspronkelijk onderdeel van een groter project, maar tegenwoordig is er van de zalen en het paleis die in de buurt van de balzaal werd gebouwd weinig meer over.

foto: cybergibbons
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt