Een lichtgevend fietspad geïnspireerd op motieven van de beroemde schilder Van Gogh - Curioctopus.nl
x
Een lichtgevend fietspad geïnspireerd…
Met deze Luna lamp breng je de de maan in je kamer... Geweldig! Ze kocht een oude caravan en transformeerde dit in een perfect huis om haar oude dag in door te brengen.

Een lichtgevend fietspad geïnspireerd op motieven van de beroemde schilder Van Gogh

08 Februari 2016 • Door Sarah Nichele
6.611
Advertisement

Nederland heeft zich in de top van het klassement van de meeste geavanceerde landen op het gebied van fietsen en fietspaden geplaatst. In 2014 werd dit officieel gevierd met een zeer ambitieus project, waarbij het verplaatsen op twee wielen werd gecombineerd met kunst: in Noord-Brabant werd een fietspad aangelegd geïnspireerd op het betoverende kunstwerk 'Sterrennacht' van Vincent Van Gogh.

Het bijzondere aan dit fietspad is verwezenlijkt met LED-lampjes en glow-in-the-dark kiezelsteentjes die overdag worden opgeladen met zonne-energie en 's avonds oplichten. Het resultaat is een lichtgevende strook in de donkere nacht die de fietsers begeleiden op een romantische tocht. 

  

via: Dezeen

Dan Roosegaarde is de naam van de kunstenaar en ontwerper die het idee voor dit fietspad heeft bedacht en uitgewerkt.

De provincie waar het fietspad zich bevindt, Noord-Brabant, is de provincie waar Van Gogh, de beroemde en vaak onbegrepen kunstenaar, werd geboren en opgroeide.

Advertisement

De cirkelvormige lichtgevende motieven helpen de fietsers op het pad te blijven tijdens de nacht.

Dit soort verlichting is veel beter geschikt voor mensenogen dan andere verlichtingsmethoden.

Daarnaast is LED-verlichting milieuvriendelijk, wat cruciaal is voor steden waar luchtvervuiling een al te vaak voorkomend probleem is.

Advertisement

Een nabijgelegen zonnepaneel genereert energie om de oppervlaktelaag van het fietspad te verlichten. De LED-lampjes aan de randen van het fietspad en in een aantal bochten garanderen voldoende licht, ook op een dag waarop het te bewolkt was om energie op te sparen.

Het is een nieuwe, praktische en volledig zelfvoorzienende verlichtingsmethode, met een ongelooflijk poëtisch effect.

Advertisement

Het fietspad is onderdeel van een project dat is gericht op het creëren van efficiënte wegen op het gebied van energiebesparing, maar bovenal de veiligheid voor de fietsers.

Bekijk de Video:

Tags: WetenschapDesign
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt