Al duizenden jaren laat de bevolking van dit eiland niemand dicht bij hun kust komen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Al duizenden jaren laat de bevolking…
In 1960 deed hij een paar zaadjes in een fles is: zie hier het resultaat na meer dan een halve eeuw Hij gaat naar het ziekenhuis voor ernstige pijn aan zijn tanden, wat ontdekken de artsen .... een Guinness kwestie!

Al duizenden jaren laat de bevolking van dit eiland niemand dicht bij hun kust komen

57.773
Advertisement

North Sentinel is een van de Andaman –eilanden gelegen in de Indische Oceaan, ten zuiden van de Golf van Bengalen. De meest interessante en originele eigenschap van het eiland is niet te vinden in de morfologie of in het landschap, maar in de inheemse stammen die er al ongeveer 60.000 jaar wonen. De Sentinelezen zijn de directe afstammelingen van de eerste oorspronkelijke gemeenschap van Afrika en hebben geen contact met de buitenwereld, die weigeren ze met geweld. Ze worden verdacht van dezelfde handelwijze als veel andere inheemse stammen aanhielden, trots en territoriaal over de plaats waar ze altijd gewoond hebben, beschermen ze sterk hun grondgebied en cultuur. 

Er gaat een verhaal dat een ontsnapte gevangene zijn toevlucht zocht op het eiland: de Indiase politie wakend op de stranden, pakte hem en havende zijn lichaam met bruut geweld.

foto: bridoz

De oppervlakte van het eiland meet 72 vierkante kilometer en wordt door ongeveer 400 mensen bewoond. Eén van de contacten met de stam gaat terug tot 1981, toen het Primrose schip met pijlen en speren werd begroet.

foto: mailonline
Advertisement

De stammen van Noord- Sentinel zijn de meest geïsoleerde in de wereld: er zijn pogingen tot contact geweest, door geleerden of vertegenwoordigers van de overheid, maar deze werden steeds met geweld afgewezen.

foto: bridoz

De Sentinelezen leven van de jacht, visserij en de oogst van de vruchten in het bos

foto: bridoz

In 1991 heeft een Indiase onderzoeker sporadische uitwisselingen gehad met de inboorlingen   van het eiland. Door het uitdelen van rode plastic emmers die hun aandacht hadden getrokken. De man is in staat geweest om hun taal te horen, welke totaal verschillend was van de anderen gesproken talen in de Andaman. Hij concludeerde dan ook dat de contacten met de buitenwereld sinds de prehistorie vrijwel uitgesloten zijn geweest. 

Door steeds geïsoleerder te leven, zijn de inboorlingen van het eiland uiterst kwetsbaar. Zij hebben niet de immuniteit ontwikkeld voor de meest voorkomende ziekten.

foto: bridoz

In 2004 nadat de tsunami de Indische Oceaan trof, werd gevreesd voor hun overleving en probeerde een helikopter van de Marine om wat eten te lanceren. Deze werd opnieuw afgewezen door pijlen. 

Advertisement

De lokale overheid heeft besloten om zich niet meer te bemoeien met hun levensstijl of verder tot contact te pogen.

In 2006  werd een vissersboot door een storm gedwongen om zich dichter bij de kust van het eiland te verplaatsen. De twee mannen op de boot werden hierna dood gevonden, met de hand vermoord door de inboorlingen. 

Het eiland behoort officieel tot India , maar de regering zegt dat ze geen relatie met de bewoners willen, om zich niet te mengen in het leven van de eilandbewoners. De stam is beschermd tegen contact met toeristen om twee redenen: in de eerste plaats om het gevaar bij het naderen van de kust van het eiland, en in de tweede plaats om de kwetsbaarheid van de inwoners. 

Op deze plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De stam is niet op de hoogte van alle wereldwijde feiten en ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de komst van het internet.

foto: bridoz

Het is bijna onmogelijk om te geloven dat dit nog kan bestaan. Zoals u zich kunt voorstellen, is het een slecht idee om North Sentinel te bezoeken. Wij, mensen van de eenentwintigste eeuw, kunnen nooit weten hoe de mensen geïsoleerd in de natuur leven, ver weg van alles en iedereen. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt