Deze Bunker In Het Hart Van Een Berg Bewaart Kostbare Goederen Die De Toekomst Van Onze Planeet Veiligstellen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze Bunker In Het Hart Van Een Berg…
Zo Zagen De Voorlopers Van Moderne Voorwerpen Eruit Die We Dagelijks Gebruiken Deze Fotograaf Is Bezeten Door De MAGIE Van Verlaten Plekken En Zijn Foto’s Stralen Dat Uit

Deze Bunker In Het Hart Van Een Berg Bewaart Kostbare Goederen Die De Toekomst Van Onze Planeet Veiligstellen

16.401
Advertisement

In de onvoorstelbaar koude Noordelijke Ijszee bevindt zich een archipel waar de toekomst van planten ligt bewaard en dus ook de toekomst van het leven van de mens. De Wereldzadenbank is gelegen op het eiland Spitsbergen (Svalbard Global Seed Vault) in een 120 meter uitgegraven holte in de berg, en is voorzien van indringerdetectiesystemen.

Het doel van de bank is om het genetisch erfgoed van planten op onze planeet veilig te stellen en te voorkomen dat dit per ongeluk verloren gaat.

via: BBC

In 2006 hebben diverse presidenten van verschillende Noord-Europese landen deelgenomen aan het leggen van de eerste steen, een ceremonie waarmee de bouw werd gestart.

Het is echter zo dat de organisatie Nordic Gene Bank al monsters van plantzaden van die regio verzamelde sinds 1984.

Advertisement

Na een akkoord tussen de Noorse regering en andere instellingen werd er besloten om dit imposante bouwwerk te bouwen waar plantzaden kunnen worden opgeslagen.

Velen zien het als de bunker om je in te verschuilen in het geval dat de wereld vergaat, maar de afgesloten ruimtes zijn "alleen maar" bedoeld om te voorkomen dat het genetische materiaal van planten verloren gaat.

De opslagplaats is zo ontworpen om elke vorm van plundering te voorkomen en dat het natuurrampen en de tand des tijds kan doorstaan...

Advertisement

Natuurlijk draagt de koude locatie ook bij aan de bescherming van de opslagplaats: de wereldzadenbank bevindt zich ongeveer op 1300 km afstand van de Noordelijke Poolcirkel.

Deze locatie is niet alleen gekozen vanwege de weersomstandigheden die goed is voor het bewaren van de zaden, maar ook vanwege de kleine kans dat daar een oorlog zou worden uitgevochten.

Advertisement

Op dit moment liggen er in de Svalbard Vault 865,000 zadenmonsters afkomstig uit de hele wereld, goed voor een totaal van vijfduizend verschillende plantensoorten.

De zaden zijn verpakt in zakken van meerlaagse aluminiumfolie die zijn verzegeld en in plastic dozen worden geplaatst. Deze dozen staan in stellageruimtes waar de temperatuur -18 graden is.

Advertisement

De lage temperatuur en de beperkte luchtcirculatie zorgen ervoor dat de stofwisseling van de zaden heel traag is, daarmee wordt voorkomen dat de zaden oud worden.

Het merendeel van landen hebben ook eigen zadenbanken maar deze zadenbank vervult de rol van reserveopslag... van de reserveopslag.

In Syrië had het land in de buurt van Aleppo een eigen magazijn, maar door de burgeroorlog en stroomuitval is er overgegaan om de plantenzaden over te brengen naar de kluis in Spitsbergen.

Het is nu voor het eerst sinds de zadenbank is geopend in 2008 dat de Noorse regering toestemming heeft gegeven voor het opnemen van een deel van de Syrische plantenzaden die zullen worden geplaatst in een nieuwe opslagplaats in het Midden-Oosten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt