5 details verborgen in meesterwerken van beroemde schilderijen waar niet iedereen aandacht aan besteedt

Janine image
door Janine

22 Mei 2020

5 details verborgen in meesterwerken van beroemde schilderijen waar niet iedereen aandacht aan besteedt
Advertisement

Kunstwerken blijven ons verbazen; we zouden urenlang de grootste meesterwerken van de architectuur, de beeldhouwkunst en de schilderkunst kunnen bekijken en bewonderen. Grote lessen in genialiteit en talent, maar soms echte schatten van mysteries die moeten worden gedecodeerd, onthuld en geleerd. We presenteren 5 absolute meesterwerken van de beeldende kunst van grote gevierde artiesten uit het verleden, waar enkele verborgen details je vast nog niet waren opgevallen…

Advertisement

Vincent Van Gogh en het "geel" in zijn werken

Vincent Van Gogh en het "geel" in zijn werken

Wikimedia

Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn veel van Vincent Van Goghs schilderijen onmiskenbaar gedomineerd door de gele kleur, in meerdere variaties; duidelijk een gevolg van zijn bezoeken aan plaatsen waar de natuur het maximale van haar schoonheid uitdrukte door het tonen van tarwevelden, bloeiende zonnebloemen, sterrennachten. Toch suggereert de theorie van professor Paul Wolf dat het overheersende gebruik van deze kleur te wijten kan zijn aan de bijwerking van een geneesmiddel om de epilepsie te behandelen waaraan Van Gogh leed; dit medicijn veranderde vaak de perceptie van de kleuren zelf.

Advertisement

Leonardo da Vinci en de mysterieuze glimlach van de Mona Lisa

Leonardo da Vinci en de mysterieuze glimlach van de Mona Lisa

Wikimedia

Er zijn talloze theorieën en mysteries die zich rond het ontstaan ​​van het beroemdste portret aller tijden hebben verzameld, maar misschien wel het interessantste en meest merkwaardige vermoeden werd gecreëerd door tandarts en kunsthistoricus Joseph Borkowski; volgens zijn theorie ligt het mysterie achter de glimlach van Donna Lisa Gherardini in het feit dat de edelvrouw waarschijnlijk haar voortanden had verloren, en daarom is de raadselachtige gezichtsuitdrukking die Leonardo onsterfelijk heeft gemaakt te danken aan de daaruit voortvloeiende specifieke conformatie van de bovenlip.

Rembrandt en zijn mysterieuze "Nachtwacht"

Rembrandt en zijn mysterieuze "Nachtwacht"

Wikimedia

Misschien weet niet iedereen, en dit is door veel kunstkritieken uit het verleden al ruimschoots bewezen, dat Rembrandts beroemde schilderij "De nachtwacht" niet echt een schilderij is waarvan de actie plaatsvindt in een nachtelijke context, ondanks de koude en donkere kleuren die de kunstenaar gebruikte. Tijdens een restauratie die plaatsvond tussen 1946 en 1947, kwam er een laag vuil tevoorschijn die de oorzaak was van die setting die als nachtelijk werd beschouwd; veranderingen brachten in plaats daarvan letterlijk verborgen kleuren aan het licht die een gebruik van daglicht bewijzen!

Picasso en het schilderij in het schilderij

Picasso en het schilderij in het schilderij

Wikimedia

Als je het schilderij "De oude gitarist" van Pablo Picasso zorgvuldig bewondert, zul je een schokkend en merkwaardig detail opmerken: voorbij de kleurlaag van het hoofd van het mannelijke onderwerp zit een vrouw “verstopt”. Dit kwam naar voren na een infraroodonderzoek dankzij het team van het Art Institute of Chicago; Picasso had hoogstwaarschijnlijk niet genoeg geld om een ​​nieuw doek te kopen om het portret van de gitarist te schilderen, dus moest hij bij gebrek eraan hetzelfde doek gebruiken!

Michelangelo en de menselijke anatomie verborgen in de Sixtijnse Kapel

Michelangelo en de menselijke anatomie verborgen in de Sixtijnse Kapel

Wikimedia

Een van de grootste meesterwerken aller tijden is te vinden tussen de muren en het gewelf van de Sixtijnse Kapel; het grote werk van Michelangelo is echter rijk aan verborgen betekenissen, zoals zijn voorliefde voor de menselijke anatomie en de allegorische betekenissen ervan. In "De scheiding van donker en licht” lijkt Michelangelo bijvoorbeeld de vormen van een menselijk brein te verbergen dat van onderaf wordt gezien en de nek van God overlapt. Een veronderstelling die wordt ondersteund door het onderzoek van Ian Suk en Rafael Tamargo, experts in de neuroanatomie van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore; de twee publiceerden een document in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association, waarin wordt gesuggereerd dat Michelangelo waarschijnlijk het idee wilde verbergen dat God de mens niet alleen het leven maar ook het intellect gaf.

Kende je deze curiosa die gerelateerd zijn aan de mysteries en verborgen betekenis van de kunstwerken uit het verleden?

Advertisement