Moeder worden kan een vrouw biologisch gezien 11 jaar ouder maken

door Skip

14 April 2018

Moeder worden kan een vrouw biologisch gezien 11 jaar ouder maken
Advertisement

Dat de komst van een kind veel verandert in het leven van een paar, met name dat van een vrouw, dat weten we maar al te goed. Maar de informatie die is gepubliceerd in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift die wil je liever niet te weten komen, want er vindt een verandering plaats op celniveau. Door kinderen ter wereld te brengen zou het verouderingsproces van het DNA van een moeder met ruim elf jaar versnellen. De hypothese waartoe onderzoekers zijn gekomen nadat ze deze ontdekking hebben gedaan bevat echt een onverwachte wending.

Advertisement

11 jaar ouder nadat je een kind hebt gekregen? Misschien, maar dat geldt niet voor iedereen...

11 jaar ouder nadat je een kind hebt gekregen? Misschien, maar dat geldt niet voor iedereen...

Pixabay.com

Volgens een onderzoek dat is opgezet door de George Mason University waar een testgroep van tweeduizend vrouwen van tussen de twintig en veertig hebben deelgenomen, hadden degenen die een kind hadden gekregen kortere telomeren dan dan degenen die geen kind hebben gekregen. Telomeren zijn kleine delen van DNA die te vinden zijn aan het einde van elke chromosoom. Er is nog niet veel van bekend, maar wel dat ze zijn betrokken bij het uiteindelijke bepalen van de levensduur van een cel; als deze telomeren minder lang worden, dan houdt dat verband met een reeks chronische ziektes en een kortere levensverwachting. In het geval van het onderzoek dat is uitgevoerd door het team van dr. Anna Z. Pollack, waren de telomeren van vrouwen die kinderen hadden gekregen, 4,2% korter. Het is een gegeven dat betrouwbaar is, los van leeftijdsverschillen, lichaamsgewicht en wat de sociaal-economische omstandigheden zijn en achtergrond is.

Een gegeven dat echt heel interessant is, is echter dat deze resultaten in schril contrast lijken te staan met een ander vergelijkbaar onderzoek dat is uitgevoerd onder een groep van 75 vrouwen van de Kaqchikel-bevolkingsgroep (Guatemala) dat het tegengestelde leek te suggereren, oftewel dat vrouwen met kinderen langere telomeren hebben. Deze discrepantie heeft Pollack aan het denken gezet en stelt ze dat niet de bevalling veroudering veroorzaakt bij vrouwen, maar wel de stressomstandigheden waar zij zich in bevinden bij het moeder worden en het grootbrengen van hun kinderen. Een ding dat deze theorie ondersteunt is dat er in de V.S. geen speciale bescherming is voor een vrouw die een kind wil krijgen (moederschapsverlof is een voorrecht voor weinigen dat wordt aangeboden door bedrijven, maar niet wettelijk verplicht is), maar toch, zo concludeert de wetenschapster dat "de resultaten met voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd en zeker verder moeten worden onderzocht".

Bronnen:

Advertisement