Maak kennis met de man die eigenhandig 50.000 bomen heeft geplant en nu in zijn eigen jungle woont

door Skip

06 Mei 2018

Maak kennis met de man die eigenhandig 50.000 bomen heeft geplant en nu in zijn eigen jungle woont
Advertisement

Toen Antonio Vicente lang geleden in 1973 ongeveer 30 hectare weidegrond kocht in een verlaten regio, op 200 km afstand van São Paulo Brazilië, verklaarde iedereen hem voor gek. Al zijn kennissen die dachten in termen van geld en opbrengst vonden zijn idee maar gek om bomen te planten die pas over twintig jaar hun vruchten zouden afwerpen.

Maar Vicente had een heel ander idee. Opgegroeid in een gezin van landbouwers, zag hij al heel erg bezorgd, van kleins af aan hoe door de landbouw het milieu in zijn schitterende regio aan het veranderen was. Boeren kapten meters na meters bossen om ruimte te maken voor gewassen. Door de afwezigheid van bomen werd het landschap elk jaar steeds kaler.

Advertisement
Youtube

Youtube

Toen hij 14 jaar was, verhuisde hij naar de stad waar hij begon te werken als slotenmaker en had hij een bescheiden succes. En juist van dat geld besloot Vicente jaren later zijn ambitieuze project in praktijk te brengen. Aanvankelijk was het niet eenvoudig, hij maakte economisch gezien zeer barre tijden door, waardoor hij moest slapen onder bomen en bananen moest eten. Maar nu, nu hij 85 is, kan hij wel zeggen dat hij een klein wonder heeft verricht.

Advertisement
Youtube

Youtube

Het land van Vincente is tegenwoordig een thuis voor meer dan 50.000 bomen. Waar eerst een onopvallende weidegrond was voor vee, tieren bomen nu welig waartussen de lokale fauna het goed gaat. Toekans en andere vogelsoorten, apaca's (grote knaagdieren uit het gebied), eekhoorns, buidelratten, hagedissen en zwijnen en enkele katachtigen die typerend zijn voor regenwouden.

En boven alles, het water is terug! Doordat er bomen staan zijn de waterreserves in het gebied weer actief geworden en is het gezicht van het landschap totaal veranderd.

Youtube

Youtube

Hoewel de bomenkap in Brazilië een terugval heeft gekend ten opzichte van de pieken die werden behaald rond 2004 (27.000 hectare aan gekapte bomen), is dit nog steeds een zorgwekkend probleem (in 2016 ging zo'n 8.000 hectare verloren). Het verhaal van de moedige Antonio Vicente kan ons helpen de mensen in de wereld bewuster te maken van het probleem van milieubehoud, en kan hij ons laten inzien dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen, groot of klein.

Advertisement