130 bijenkorven van een imker vernietigd, duizenden dode bijen: "we hebben alles verloren"

Janine image
door Janine

05 Mei 2021

130 bijenkorven van een imker vernietigd, duizenden dode bijen: "we hebben alles verloren"
Advertisement

Sommige mensen denken het recht te hebben om te kunnen beschikken over de natuur die hen omringt zoals ze willen, en beslissen over het lot van de wezens die er samen met ons in leven. Dat getuigt van de verwoestende ontdekking van een Franse imker, die sprakeloos was toen hij zich realiseerde dat iemand 130 van zijn bijenkorven had vernietigd, duizenden bijen ter dood had veroordeeld en verliezen veroorzaakte die geschat worden op ongeveer 50.000 euro.

Een zeer ernstig feit, dat helaas niet op zichzelf staat. Integendeel: het is niet de eerste keer dat we getuige zijn van dergelijke daden. Hoe het mogelijk is om te besluiten om een dergelijke barbaarsheid uit te voeren, gaat werkelijk elke logica te boven. Dat vroeg natuurlijk ook Mathieu Noirot, de imker in kwestie, zich af, die vol woede en teleurstelling zijn verhaal vertelde.

via France 3

Advertisement
Mathieu Apiculture/Facebook

Mathieu Apiculture/Facebook

"Een plaatselijke boer belde me om me te vertellen dat mijn bijenkorven waren vernietigd - zei de imker Noirot - toen ik daar aankwam, zag ik alle bijenkasten op de grond en de bijen die het niet hadden gehaald. Ze waren erg ijverig in deze periode, al hun werk was verloren, alleen het hout van de korf bleef over".

Het gebeurde in Courtenay, in het noord-centrale Franse departement Loiret. Hier had de man besloten zich met passie en toewijding aan bijen te wijden. Zorgen voor de bijenkorven is zijn lust en zijn leven, en hij lijkt geen twijfels te hebben over de vernietigende episode die hij heeft doorgemaakt. "Dit is intimidatie - zei hij - ik sta aan het begin van mijn carrière, maar ik heb geen vijanden, iedereen kent mij en de mensen die dit deden, hebben me in de rug gestoken, het zijn lafaards".

Advertisement
Mathieu Apiculture/Facebook

Mathieu Apiculture/Facebook

Het is moeilijk om zijn teleurstelling over zo'n ravage niet te begrijpen. Hoewel de verliezen in economische en natuurlijke termen talrijk waren, is de imker niet van plan op te geven. “Ik ga gewoon door”, vervolgde hij, nadat hij had verklaard dat hij al een aanklacht had ingediend. In feite is niet alles voor hem verloren, aangezien Mathieu in totaal nog 270 bijenkasten heeft waarop hij kan vertrouwen om honing te produceren en op de markt te blijven.

Mathieu Apiculture/Facebook

Mathieu Apiculture/Facebook

Een schrale troost, aangezien de 130 vernietigde bijenkorven, wat nog opgehelderd moet worden, een gebaar van wreedheid is dat geen rechtvaardiging kent. De duizenden en duizenden bijen die verloren zijn gegaan bij dit vandalisme, krijgt hij helaas niet terug, en het is te hopen dat de autoriteiten licht kunnen werpen op de verantwoordelijken en Noirot de gerechtigheid kunnen garanderen die hij verdient.

Advertisement