In slechts een paar jaar zijn 259 mensen om het leven gekomen omdat ze de perfecte selfie wilden maken

door Skip

11 Oktober 2018

In slechts een paar jaar zijn 259 mensen om het leven gekomen omdat ze de perfecte selfie wilden maken
Advertisement

Je kunt van extremisme spreken wanneer je in een handeling of gedrag een radicale houding krijgt, wat vaak uitmondt in gekte en onverstandigheid. Ooit gedacht dat selfies ook een extreme handeling zou kunnen zijn? Gewoon je arm strekken zodat je volledig in beeld bent van de lens is al een oorzaak van dodelijke ongelukken, zo blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door een Indiaas medisch-wetenschappelijk instituut. In slechts een paar jaar zijn er 259 doden gevallen als gevolg van een selfie.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Volgens het onderzoek zijn 259 mensen om het leven gekomen in de periode tussen oktober 2011 en november 2017 door een selfie. Driekwart is man, de gemiddelde leeftijd is 22,9 jaar. Het grootste aantal incidenten vonden plaats in India, gevolgd door Rusland, Amerika en Pakistan.

Jonge mensen van vandaag dagen elkaar uit om foto's te maken onder aparte dan dan wel gevaarlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld op de balustrades op de hoogste verdieping van een winkelcentrum, luttele seconden voordat er een trein aankomt of terwijl een hond wordt opgehitst die klaar is voor de aanval. Door het gevaar van de situatie krijgt de selfie een grote waarde, dat vervolgens van het ene sociale netwerk naar het andere gaat, met complimenten en likes erbij.

De meest voorkomende doodsoorzaak als gevolg van een selfie is verdrinking. In water springen waar er geen supervisie is door badmeesters of waar de weersomstandigheden niet zo geschikt zijn heeft het leven gekost aan wel zeker 70 mensen. Bij de rest van de ongelukken was de oorzaak elektrische schokken, valpartijen en botsingen met auto's.

Als je jong bent is het normaal dat je je niet bewust bent van hoe broos je leven is en voel je je tegelijkertijd onoverwinnelijk. Iedereen kan wel een verhaal vertellen over toen ze jong waren van hoe hij of zij de eigen veiligheid in gevaar heeft gebracht zonder dat in de gaten te hebben. Maar als ook een smartphone een potentieel wapen wordt om jezelf mee om te brengen, denk je dan niet dat het tijd is dat we onszelf enkele dingen zouden moeten gaan afvragen?

Advertisement