10 totaal verkeerde beslissingen... die de geschiedenisboeken zijn ingegaan - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 totaal verkeerde beslissingen...…
Een keniaanse kunstenaar snijdt prachtige scenes uit hout van bomen die door stormen zijn omgevallen Levensmiddelen die de aanmaak van serotonine bevorderen: van welke worden we gelukkig en welke niet?

10 totaal verkeerde beslissingen... die de geschiedenisboeken zijn ingegaan

Door Skip Tromp de Haas
3.404
Advertisement

Het gebeurt wel eens in het leven dat we verkeerde keuzes maken: de verkeerde maat kleding kiezen of een kans op een baan waar je leven erop vooruit gaat. Teruggaan kan niet meer, maar er is nog een uitweg om niet in de greep te raken van spijt of wroeging. Lees de tien slechtste beslissingen die ooit zijn genomen door andere mensen. Je zult zien dat je er wat aan hebt en zal je zeggen "Het kon me slechter vergaan!"

E.T.'s lievelingssnoepjes

Regisseur Steven Spielberg was bezig met het maken van de film over het aardige buitenaardse wezen, toen hij bedacht contact op te nemen met een bekend snoepmerk om een reclamecampagne te maken. Zijn keuze viel op de beroemde M&M's, maar de onderhandelingen stopten vanwege de eisen die het bedrijf had waar Universal niet in mee wilde gaan.

De keuze viel uiteindelijk op de gekleurde Reese's Pieces snoepjes die lijken op M&M's maar veel minder bekend zijn. Dat het bekendste bedrijf gewaagde marketingkeuzes maakte, zorgde voor een onvoorstelbare toename van de verkopen!

Misschien als de mensen achter het merk M&M's minder eisen hadden gehad, was misschien dit merk ook dat geluk ten deel gevallen... 

De grootste fout in de muziekgeschiedenis.

foto: vulture.com

Op 1 januari traden de Beatles op voor Dick Rowe, de manager van Decca Records, in een poging om het platenlabel voor zich te winnen. Dick vond de songs van de opkomende groep niet leuk en wuifde ze weg in de overtuiging dat zij geen enkel succes zouden gaan behalen.

De rest is geschiedenis. Na de mislukte poging bij Decca Records tekenden de Beatles bij EMI, maar door hun gigantische succes de jaren daarna konden zij Apple Records opzetten, hun eigen platenlabel.

Advertisement

Duizenden vrouwen kregen het middel thalidomide voorgeschreven

Thalidomide is een geneesmiddel dat in de jaren 50 op de markt kwam en werd als betrouwbaar en efficiënt bevonden tegen zwangerschapsmisselijkheid. Het bleef tien jaar in de handel voordat het weer verdween, dit vanwege de verschrikkelijke gevolgen voor de gezondheid van foetussen. Moeders die dit middel slikten kregen kinderen die ernstige misvormingen bleken te hebben aan handen, voeten, ogen en oren.

40% van de kinderen stierf tijdens de zwangerschap of enkele jaren daarna.

Meerdere blunders die hebben geleid tot het zinken van de Titanic

De Britse oceaanstomer die aan had moeten komen in New York zonk echter 5 dagen na vertrek uit Engeland. Dit kwam door een harde botsing met een ijsberg.

Meerdere fouten hebben geleid tot de dramatische climax die 1,500 mensen het leven kostte. Er was boven alles geen adequaat veiligheidsplan opgesteld voor een schip dat zo groot was als de Titanic: denk maar dat er slechts 16 reddingssloepen aan boord waren en dat de matrozen niet voldoende wisten hoe ze de nieuwe verrekijkers konden gebruiken.

Maar wat nog het meest verbazingwekkende van alles is, dat er na de bouw geen enkele test is uitgevoerd. Het vertrek in april 1912 was ook meteen de eerste keer dat het schip de open zee op ging.

Misschien was het niet een ijsschots die de Titanic tot zinken bracht, maar meer menselijke slordigheid...

Een zeppelin vullen met waterstof? Slecht idee...

foto: history.com

De LZ 129 Hindenburg was het grootst vliegende voertuig dat ooit werd gemaakt, hij was drie keer zo groot als een Boeing 747. In 1930 was het een droom om de Atlantische Oceaan over te steken in slechts 60 uur, en deze zeppelin kon deze klus klaren zo leek het.

Er was maar 37 seconden aan vuur voor nodig om het luchtschip op grote hoogte met aan boord 97 mensen vloog, kapot te laten gaan. Wat ging er mis?

De eerste fout die bijdroeg aan de ramp was om de tanks te vullen met waterstof, een vluchtig gas dat zeer vlambaar is. Ingenieurs speelden ook met het idee van helium, maar door een militair embargo dat door de V.S. aan Duitsland was opgelegd viel de keuze op waterstof.

Tot op de dag van vandaag is de oorzaak van de brand onbekend. Misschien ontlaadde er een bliksemschicht op het geraamte, vond er kortsluiting plaats, of was het bedoeld om de Duitse regering die de zeppelin liet bouwen, te saboteren.

Napoleons invasie van Rusland was een mislukking van epische proporties.

In juni 1812 viel Napoleon Rusland binnen met een van de grootste legers dat ooit op touw was gezet. Hij was zo zeker van zijn zaak dat hij al plannen aan het maken was voor de terugweg, ongeveer 20 dagen na zijn vertrek. Het doel van de invasie was niet Rusland zelf, maar India.

De campagne eindigde in een rampzalig verlies van de Franse troepen door een tyfusepidemie, luizen, Russische kou waar geen rekening mee was gehouden. Napoleon kwam met amper honderdduizend man terug van de 600,000 duizend soldaten.

De overwinning op de Russen die de Nazidictatuur deed wankelen

Nadat Napoleon het duur was komen te staan, besloot Hitler het begin van de invasie van Rusland al ver voor het intreden van de strenge winter te plannen. In 1941 verrasten Duitse troepen Stalin die vertrouwen had in het non-aggressiepact dat Rusland en Duitsland enkele jaren eerder hadden gesloten.

De uitkomsten van de veldslagen bleken in het voordeel te zijn van Hitler, die in de eerste weken van de strijd honderdvijftigduizend Russische soldaten had gedood. Wat bepalend was voor het uiteindelijke falen van de Duitsers, was de misrekening van de duur van de invasie, die veel langer was dan de vijf weken die gepland waren. Voedselvoorraden, medicijnen, en munitie waren op voordat de strijd ten einde was. Het leger van Stalin versloeg het Duitse leger dat zonder wapens zat, bijna helemaal in december 1941.

Nooit de deur opendoen voor onbekenden...

De Grieken konden niet over de hoge stadsmuren van Troje heenkomen dus besloten ze de stad maar heimelijk binnen te gaan: voor de poorten van de stad stonden geen gewapende soldaten maar een paard dat door de Grieken als trofee werd gestuurd voor de overwinning van de strijd. De Grieken zetten echter een terugtocht in scene waar de gehele Trojaanse bevolking getuige van was.

Om het einde van de oorlog te vieren trokken de Trojanen het paard mee en zetten het op het centrale plein. Het paard bleek al snel een valstrik te zijn: door een opening in de buik kwamen er tientallen Griekse soldaten naar buiten die Troje op de knieën kreeg.

De Donner expeditie: ze gingen van de gebaande paden af en sloegen een nieuwe weg in en toen...

In april 1846 gingen ongeveer 90 Amerikaanse pioniers op weg om Californië te bereiken. Door omstandigheden moesten ze later vertrekken dan gepland, en wilde men tijdens de reis een kortere weg nemen die niemand voorheen had genomen. Het heuvelachtige terrein en de koude winterse temperaturen kostten veel dieren en mensen het leven.

Enkele emigranten zochten hun toevlucht tot kannibalisme om te overleven; ze aten de andere mensen op die door ziekte of honger waren omgekomen.

De onverwachte gevolgen van de Amerikaanse drooglegging...

In 1920 begon in de V.S. een periode waarin alcohol verboden werd. Het was illegaal om alcoholische producten te produceren, vervoeren, en verkopen.

De drooglegging werd gezien als een nobel experiment en als de enige manier om de criminaliteit terug te dringen en lagere uitgaven aan het onderhoud van het gevangeniswezen.

Het gevolg van dit regeringsbeleid was totaal het tegenovergestelde. Er was een explosieve toename aan misdaden die te maken hadden met de illegale smokkel van alchoholische producten. De drooglegging had niet ervoor gezorgd dat mensen niet meer drinkten, maar dat ze dat juist ergens anders gingen doen.

Een totaal verkeerde beslissing dus! 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt