Waar zouden we eindigen als we een tunnel naar de antipoden van de aarde zouden graven? Een interactieve site laat het ons zien

Janine image
door Janine

07 September 2022

Waar zouden we eindigen als we een tunnel naar de antipoden van de aarde zouden graven? Een interactieve site laat het ons zien
Advertisement

In "Reis naar het middelpunt van de aarde" vertelt Jules Verne over een mythisch avontuur, waarin de hoofdrolspelers, nadat ze IJsland hadden verlaten en intern de wereldbol waren overgestoken, in de schaduw van de vulkaan op het eiland Stromboli terechtkwamen. Maar misschien heeft de Franse schrijver de berekeningen niet goed gedaan, omdat de personages ten zuiden van Australië, midden in de oceaan, hadden moeten verschijnen. Deze berekening is mogelijk gemaakt dankzij Antipodes, een virtuele kaart die laat zien waar we zouden eindigen als we een gat zouden graven tot aan de antipoden van de wereld.

Als kinderen speel je, als je op het strand bent, vaak met een schop en een emmertje. Op dat moment begin je een gat te maken en het is moeilijk om niet te denken dat je aan de andere kant van de planeet terecht kunt komen. Hoewel het oversteken van de aarde alleen mogelijk is in je fantasie, kun je op deze site dromen en ontdekken waar we ons zouden kunnen bevinden als we plotseling, vanaf waar we zijn, een tunnel zouden graven die de hele wereld doorkruist.

via Antipodesmap

Advertisement
Antipodesmap - Openstreetmap/Screenshot

Antipodesmap - Openstreetmap/Screenshot

Als iemand zich ooit heeft afgevraagd welke stad, welk land of continent precies het tegenovergestelde is van de plaats waar hij nu woont, staat hij voor twee keuzes: deze zoekopdracht handmatig opzoeken op de wereldbol of Antipodes gebruiken. In het eerste geval zouden de resultaten echter veel minder nauwkeurig zijn. Als iemand zou vragen "als we een tunnel in Nederland zouden graven, waar zouden we dan uitkomen?" en Australië had geantwoord, zou hij het bij het verkeerde eind hebben gehad, want vanaf elk punt dat hij besloot te vertrekken, zou hij in het midden van de Stille Oceaan terechtkomen. Hetzelfde gebeurt voor bijna heel Europa, alleen in sommige delen van het Iberisch schiereiland zouden we ons naar het vasteland kunnen katapulteren, om precies te zijn Nieuw-Zeeland.

Als je vanuit Rome zou vertrekken en de hele wereld zou oversteken, zou je in de Stille Oceaan terechtkomen, niet ver van de eilanden Chatam, een archipel voor de oostkust van Nieuw-Zeeland. Als we ons naar Frankrijk zouden verplaatsen, naar Parijs, zou de bestemming altijd in het midden van de Stille Oceaan zijn, maar ver onder de kust van Nieuw-Zeeland. De situatie zou heel anders zijn als het startpunt Amsterdam was, omdat we ons dan voor de Antipodeneilanden zouden bevinden.

Advertisement
Antipodesmap - Openstreetmap/Screenshot

Antipodesmap - Openstreetmap/Screenshot

Voor de meeste studenten, zowel Italiaanse als buitenlandse, is aardrijkskunde een van de saaiste vakken. Deze site leert, in tegenstelling tot de eenvoudige studie van naties en hoofdsteden, redeneren en stelt je in staat om te leren en tegelijkertijd plezier te hebben. Het gaat er niet langer om een ​​les uit het hoofd te leren, maar om te redeneren over de gehele conformatie van de wereld.

Had je het leuk gevonden om op deze manier aardrijkskunde te studeren?

Advertisement