Dat Er Prostituees Werkten In Concentratiekampen Is Het Schandaal Dat Je Niet Terugvindt In De Geschiedenisboeken - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dat Er Prostituees Werkten In Concentratiekampen…
Archeologen Vinden Een 2,500 Jaar Oud Zwaard Dat Een Schat Blijkt Te Zijn De Mode Die Doodde: Deze Gifstoffen Werden Onbewust Gebruikt in 19e Eeuwse Kleding

Dat Er Prostituees Werkten In Concentratiekampen Is Het Schandaal Dat Je Niet Terugvindt In De Geschiedenisboeken

Door Skip Tromp de Haas
56.872

Enkele jaren geleden was er in Ravensbrück (Noord-Berlijn) een tentoonstelling over een pijnlijke bladzijde in het geschiedenisboek van de wereldwijde Naziplaag. In een voormalig berucht concentratiekamp waar vooral vrouwen zaten, is de geschiedenis te achterhalen van vele gevangenen die zich gedwongen moesten prostitueren tussen 1942 en 1945.

Deze vrouwen, "seksslavinnen" genoemd, gingen niet op bezoek bij de mannen binnen de hiërarchie van het Naziapparaat zoals je misschien geneigd bent te denken, maar zij ontvingen juist hele andere mensen. Lees hier het trieste verhaal...

Om een man productiever te kunnen laten zijn moet hij uiting kunnen geven aan zijn seksuele impulsen, en dat was meteen ook de belangrijkste reden voor de nazi's om de meest efficiënte gevangenen te belonen met 'bordelen' die voor hen gereserveerd waren...
Verder was er het probleem van homoseksualiteit, dus om te voorkomen dat mannen teveel seks met elkaar hadden, waren er vrouwelijke seksslavinnen nodig die de man-vrouw relatie konden herstellen. 

Insa Eschebach, directeur van het centrum in Ravensbrück, denkt dat er ongeveer 200 seksslavinnen waren die afkomstig waren uit de kampen van Ravensbrück en Auschwitz en te werk werden gesteld in een tiental concentratiekampen in Duitsland en de bezette gebieden in het Oosten.

Frau W., een getuige die de pech heeft gehad deze dramatische omstandigheden mee te maken zegt hierover:"Ze zeiden ons dat we in het 'afspraakjeshuis' van het kamp bevonden en dat we van geluk mochten spreken. We konden goed eten en drinken, en als we ons goed gedroegen en ons werk goed deden, dan zou ons niets overkomen."

Deze vrouwen kwamen in de kampen terecht vooral voor "antisociaal gedrag" daar kon onder worden verstaan dat je van beroep prostituee was, of als vrouw politieke overtuigingen had die niet in de smaak vielen, of vrouwen die een relatie hadden met joodse mensen.

De gevangenen die zich hadden weten op te werken in de kamphiërarchie konden tot wel 15 minuten tijd "kopen" die met een van de prostituees kon worden doorgebracht tegen een prijs van twee Reichsmarks. De prostituees kregen hiervan een klein deel zodat zij daarmee eten konden kopen wanneer dat beschikbaar was.  

De prostituees waren allemaal Duits en werden regelmatig gecontroleerd op geslachtsziektes die ze anders konden verspreiden in het kamp. Als een vrouw zwanger raakte dan werd ze gedwongen tot abortus.

Iemand anders die er ook bij was, Frau B., vertelde dat elke vrouw in een kleine kamer werkte en vijf mannen per uur op bezoek kreeg. Door een kijkgat konden bewakers toekijken en lachen om wat ze zagen. De klanten zaten al jaren gevangen en keken maar al te graag uit naar dit korte, maar intense contact tussen mensen. Soms wilden klanten alleen maar met ze praten.

Na de oorlog hielden veel van deze Duitse sekswerkers hun trauma's voor zich en de schaamte, ook om niet als 'collaborateurs' te worden aangemerkt.

Nog maar weinigen van hen zijn in leven. De seksslavernij is pas een oorlogsmisdaad in alle opzichten sinds 2002, waardoor al die slachtoffers tenminste een beetje zielenrust kunnen hebben. 

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt