Het Eiwit Dat Verantwoordelijk Is Voor Uitzaaiingen Van Tumoren Is Ontdekt. Gerichte Medicijnen Kunnen Het Mogelijk Stoppen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het Eiwit Dat Verantwoordelijk Is Voor…
12 Ongelofelijke Wapens Die Vroeger Regelmatig Werden Gebruikt 10 Bijzonderheden Over Walt Disney Die Je Anders Naar Zijn Wereld Laten Kijken

Het Eiwit Dat Verantwoordelijk Is Voor Uitzaaiingen Van Tumoren Is Ontdekt. Gerichte Medicijnen Kunnen Het Mogelijk Stoppen

Door Skip Tromp de Haas
6.837
Advertisement

Kwaadaardige tumoren zijn te onderscheiden van goedaardige doordat ze kunnen uitzaaien in het lijf. Dit zorgt ervoor dat het aantal mensen dat overlijdt 90% procent hoger ligt. Er is tot nu toe weinig over bekend en er bestaan nog geen behandelingen voor.

Op dit moment is de hoop gevestigd op het onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Instituut Biogeneeskunde in Barcelona. Spaanse onderzoekers zouden de cellen hebben gewezen die verantwoordelijk zijn voor het uitzaaien van kanker naar andere organen. Met een experimenteel medicijn dat succesvol was bij ratten, zou het de onderzoekers gelukt zijn uitzaaiingen een halt toe te roepen. 

Het lijkt het eiwit te zijn dat CD36 wordt genoemd, dat bepaalt of een kankercel wel of niet gaat uitzaaien

Als dit proteïne niet aanwezig is in tumoren bij mensen, kunnen er ook geen uitzaaiingen ontstaan. Het door en door kennen van dit proces is heel belangrijk, want het stelt onderzoekers in staat om tumoren daar te treffen waar ze het beste in zijn, namelijk uitzaaien. Dan blijven de gezonde cellen van andere organen buiten schot.

De onderzoekers van het instituut in Barcelona hebben een antilichaam kunnen ontwikkelen die het eiwit CD36 kan tegenhouden.

De resultaten die werden behaald met de proeven op ratten zijn verbazingwekkend. Bij alle proefdieren die een tumor hadden werd geen metastase (uitzaaingen) vastgesteld. Bij andere dieren die al wel metastase hadden zorgde het antilichaam ervoor dat de metastase in 20% van de gevallen stopte.

Advertisement

Het onderzoek van het instituut gaat verder: de groep heeft ook de rol van vetten in de ontwikkeling van tumoren verder uitgediept, in het bijzonder van vetten aanwezig in palmvet.

foto: pixabay.com

De metastatische cellen voeden zich met vet om te kunnen overleven. De onderzoekers zijn zich toen gaan afvragen hoe voeding van invloed kan zijn op het ontstaan van uitzaaiingen.

Om antwoord te geven op deze vraag hebben ze enkele ratten op een dieet gezet met een vetpercentage dat 15% hoger is dan normaal. De ratten kregen tumorcellen ingespoten en in 80% procent van de gevallen was er sprake van metastase. Wanneer de tumorcellen werden gevoed met palmitinezuur (aanwezig in palmvet) waren er nog meer gevallen van metastase.

De studie blijkt meer verbanden te tonen tussen tumorgroei en bepaalde vetten die in het voedingspatroon voor komen. 

Het is echter nog te vroeg om te juigen. Het gaat vooralsnog (nu dan) om onderzoeken die zijn uitgevoerd op dieren. Er zijn nog jaren nodig voordat het ook bij mensen werkt.

De onderzoekers willen hun bevindingen ook niet afdoen en benadrukken dat ze een manier gevonden hebben om het metastaseproces te dwarsbomen.

Hetzelfde artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Nature sluit af met een positieve noot, namelijk dat deze doorbraak een impuls kan geven aan kankeronderzoek.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt