De eeuwenoude traditie van de bonsaibomen: hier hebben we 15 betoverende exemplaren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De eeuwenoude traditie van de bonsaibomen:…
17 idiote dingen die we allemaal doen... ook al zullen we dat nooit toegeven! Ontdek alle geheimen van de Russells adder, een van de dodelijkste dieren ter wereld

De eeuwenoude traditie van de bonsaibomen: hier hebben we 15 betoverende exemplaren

Door Skip Tromp de Haas
4.419
Advertisement

Als je er eentje in huis hebt dan weet je al hoe deze plant simpelweg door zijn aanwezigheid een verrijking is voor de omgeving, als je er nooit eentje hebt gekweekt dan zal je zeker betoverd worden door hetgene wat we je vandaag voorschotelen. Dit artikel gaat over bonsaibomen.

De bonsai is ontstaan als een Japanse kunst, men wilde kleine boompjes in net zulke kleine potten kweken volgens een traditie die al duizenden jaren geleden zich is gaan verspreiden. Ze geven de woning van mensen die ze in huis halen een magische 'touch'. En deze bomen in het bijzonder zijn nou niet de gewoonste voorbeelden, maar zijn het bewijs ervan dat een gewone activiteit zoals voor de planten zorgen  dat je daar in kunt groeien waardoor je zelf bonsai bossen op kleine schaal laat ontstaan.

De bonsai is de Japanse kunst van het kleine boompjes willen kweken in kleine potten waardoor je altijd een vleugje van Moeder Natuur binnen handbereik hebt.

Maar soortgelijke bezigheden zijn er ook in andere culturen zoals bijvoorbeeld in China...

Advertisement

Met name de Chinese bezigheid "penjing" o "penzai" is belangrijk en laat zich letterlijk vertalen als "plant in schaal".

Maar de term bonsai wordt gebruikt om alle kleine planten met de zo karakteristieke parasolvorm die je kweekt in kleine potten of andere dingen waar je ze in kunt plaatsen.

foto: Bart

In Japan worden bonsais gekweekt voor verschillende doelen, maar vooral moet degene die ernaar kijkt, dingen gaan overdenken...

Advertisement

... of dat het voor iemand anders het snoeien ervan een oefening is dat als doel heeft diegene aan te sporen creatiever te zijn.

In tegenstelling tot andere soorten planten wordt de bonsai niet gekweekt om van te eten of te gebruiken voor medicinale doeleinden.

Advertisement

Bezig zijn met bonsai betekent dat je met toewijding en vooral voor een lange periode zorg draagt voor de boompjes die je van tevoren uitkiest. Je geeft zodoende vorm aan kleine natuurlijke kunststukjes in kleine ruimtes.

En juist door deze bril bekeken krijgen de kleine bossen vorm die we je vandaag wilden tonen...

Advertisement

Sommige bomen krijgen een lange en soms brede stam met minder bladeren...

... en andere bomen hebben weer hele kleine stammetjes en veel bladeren die ze kunnen showen!

Maar het worden allemaal bossen in het klein die je in huis of op je balkon kunt neerzetten; een feest voor het oog.

Over ter wereld heb je mensen die weg zijn van bonsais of zijn er zelfs hele tuinen en musea voor deze eeuwenoude traditie

foto: clio1789

Waar andere bomen buitensporig groot worden waar bijna een grotere ruimte voor is waarin hij past...

foto: Alika Seu

...lijken anderen zich perfect aan te passen en laat zien hoe de balans in de compositie, en van het geheel mogelijk is, en dit is het belangrijkste wat bonsais aangaat.

foto: Sage Ross
Tags: NatuurTuinieren
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt