5 factoren om rekening mee te houden bij het verzorgen van orchideeën - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
5 factoren om rekening mee te houden…
Deze fotograaf is erin geslaagd het magische en onzichtbare licht uitgestraald door planten vast te leggen Dit meisje werd geboren op 02/02/2020 om 20.02 en brak een historisch record vanwege de palindroomdag

5 factoren om rekening mee te houden bij het verzorgen van orchideeën

Door Janine
10.806
Advertisement

Orchideeën zijn zeer fascinerende planten, die prachtig gekleurde bloemen hebben, maar niet echt eenvoudig zijn om te verzorgen. In het verleden was de teelt van deze plant voorbehouden aan de elite, omdat kassen of geschikte omgevingen bijna altijd nodig waren om de temperaturen constant hoog te houden. Tegenwoordig zijn ze echter populairdere planten geworden, waarvan de vele variëteiten nu ieders tuinen bevolken. Het probleem van de beste manier om ervoor te zorgen, blijft echter bestaan. Gewoonlijk geldt bij orchideeën het motto “less is more”, dat wil zeggen "minder is meer": als het gaat om water geven of bemesten, is het beter om voorzichtig te werk te gaan. Hier zijn 5 tips voor het verzorgen en onderhouden van orchideeën.

Orchideeën verpotten: deze planten moeten om de 2-4 jaar opnieuw worden verpot na de lentebloei. Hoe dan ook, als je ziet dat de beschikbare ruimte te klein is of als het substraat lijkt te zijn verteerd, betekent dit dat het tijd is om je plant te verpotten. De keuze van de pot is ook belangrijk: je hebt een pot nodig die aan de onderkant geperforeerd is en mogelijk transparant, omdat in de orchideeën ook de wortels worden onderworpen aan fotosynthese.

Gebruik substraat: je kunt een orchidee niet planten of overzetten in eenvoudige potgrond, omdat er een groot risico is dat de wortels van de plant niet genoeg zuurstof krijgen en dat het overtollige water niet voldoende wordt afgevoerd, waardoor enkele bladeren kunnen rotten. Gebruik daarom een substraat voor orchideeën, die zachter moet zijn dan de grond.

Kies een goede plek: de orchidee vereist over het algemeen veel direct zonlicht, dus kies een goede positie. Niet alle soorten orchideeën hebben echter veel licht nodig, dus je kunt jezelf geruststellen als je huis niet veel licht heeft.

Geef op de juiste manier water: in de winter is het voldoende om de plant eenmaal per week water te geven. In de warmere maanden, iets vaker. De aanbevolen techniek is in deze gevallen door onderdompeling: je moet de pot van de plant volledig onderdompelen in een bak met water en wachten tot alle wortels nat zijn (ongeveer 30 minuten). Op deze manier dringt het water volledig door in de wortels van de plant.

Advertisement
foto: Torange

Gebruik kunstmest voor orchideeën: net als water hebben orchideeën weinig kunstmest nodig - eenmaal per 10-15 dagen wanneer ze in bloei staan. Zodra de bloeifase voorbij is, moet je de bemesting nog minstens 2 maanden vermijden.

Tags: NatuurNuttigTuinieren
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt