Als je ze tegenkomt tijdens het wandelen in het bos is dat geen goed teken: wat zijn het en waar kun je ze vinden

Janine image
door Janine

09 Juli 2023

Als je ze tegenkomt tijdens het wandelen in het bos is dat geen goed teken: wat zijn het en waar kun je ze vinden
Advertisement

Wandelen in het bos is een activiteit die wordt gewaardeerd door mensen die graag in contact staan met de natuur. Wandelen over de paden rijk aan vegetatie en ver weg van het lawaai van de stad is ongetwijfeld aangenaam en ontspannend, het stelt je in staat schone lucht in te ademen en helpt je jezelf onder te dompelen in je gedachten, je geest een tijdje los te koppelen van al het andere. Maar ook op deze rustige plekken moet je je bewust zijn van eventuele gevaren en wat je tegen kunt komen.

via Science Friday

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Soms kan even weg zijn van alles heel nuttig zijn: even weg zijn van de chaos van de stad, van werkproblemen en de dagelijkse verplichtingen om in contact te komen met de natuur is een wondermiddel voor het lichaam en vooral voor de geest. Als wandelen goed voor je is, is het nog fascinerender en suggestiever om het in een bos te doen. Iedereen zou zo nu en dan zijn vrije tijd moeten besteden aan een ontspannende wandeling door de vegetatie, om nieuwe energie op te doen en te genieten van enkele momenten van rust.

Desondanks is het echter noodzakelijk om de plaats te kennen die je bezoekt en de mogelijke gevaren die je kunt tegenkomen, ga alleen naar veilige gebieden en pas op dat je je geen pijn doet, waar je je voeten neerzet en wat je aanraakt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het is fundamenteel, als je de natuur niet perfect kent, om nooit iets van de grond op te pakken, vooral als het iets is dat je nog nooit eerder hebt gezien. Het kan volkomen onschadelijk zijn, maar ook potentieel schadelijk: bij twijfel is het altijd beter om het te vermijden.

Daarom verdient het de voorkeur en is het raadzaam om te genieten van de groene omgeving die ons omringt, deze te respecteren zonder deze op enigerlei wijze te veranderen, terwijl we de dagelijkse stress achter ons laten en een pauze nemen van de hectische routine. Er is echter één ding in het bijzonder dat je aandacht zou kunnen trekken en waar je niet op moet stappen of moet opeten.

Missouri Department of Conservation

Missouri Department of Conservation

We hebben het over Xylaria polymorpha, een bijzondere paddenstoel met werkelijk bizarre kenmerken, zozeer zelfs dat hij “dodemansvingers" wordt genoemd vanwege zijn angstaanjagende aspect. De conformatie doet in feite denken aan een hand die uit de grond komt om voorbijgangers te terroriseren.

Dit komt omdat, zelfs als het soms een enkele stengel kan ontwikkelen, het vaker twee tot vijf gegroepeerde takken heeft, en de typische conformatie die het onderscheidt aanneemt. In werkelijkheid is het geen echte schimmel, maar een parasiet, aangezien het andere organismen nodig heeft om te overleven. Als je hem zou tegenkomen en zien, is dat hoe dan ook geen goed teken.

DanielGuzmanDuchen/Wikimedia commons

DanielGuzmanDuchen/Wikimedia commons

De enige plek waar je hem in feite kunt zien, is op de stronken van dode en ontbindende bomen, terwijl je hem onmogelijk kunt zien verschijnen in de buurt van gezonde stammen. Als je ze vaak tegenkomt in een gedeelte van het bos, betekent dit dat de bomen helemaal niet in goede staat zijn. Een bos waarin deze schimmel afwezig is, verkeert daarentegen in uitstekende gezondheid en zijn planten zijn niet aangetast door enig schadelijk micro-organisme.

In tegenstelling tot andere schimmels, wordt gezegd dat “dodemansvingers" maanden of zelfs jaren leven. Afgezien van het angstaanjagende aspect, wordt het echter als onschadelijk voor mensen beschouwd, zolang het niet wordt gegeten. Hoewel je er misschien nauwelijks zin in krijgt om het te proberen, laat het idee dan onmiddellijk varen: niet alleen is de textuur hard en vergelijkbaar met hout, maar het is ook helemaal niet eetbaar. Als je het zou zien, is het advies daarom om het te bewonderen zonder het aan te raken, en door te lopen.

Kende je deze merkwaardige parasiet?

Advertisement