De 6 aromatische planten die je het hele jaar door in water op je vensterbank in de keuken kunt laten groeien

Janine image
door Janine

24 Februari 2020

De 6 aromatische planten die je het hele jaar door in water op je vensterbank in de keuken kunt laten groeien
Advertisement

Als je een tuin hebt, of misschien een mooi terras, zul je het zeker hebben verfraaid met weelderige bloemen en planten. Er zijn mensen die niet tevreden zijn met het verzorgen van bloemen, maar dromen van het hebben van een kleine moestuin die het essentiële produceert om wat fruit en groenten te consumeren zonder de toevlucht te moeten nemen om het in een supermarkt te kopen. Bovendien is het bekend dat het verzorgen van planten een ongelooflijke voldoening oplevert - stel je voor dat je fruit eet dat je zelf hebt gekweekt! Maar voordat je begint met de teelt van tomaten, wortelen en dergelijke, kun je genieten van aromatische planten, die zeker niet mogen ontbreken in je eigen tuin! Om ze te kweken, hoef je geen tuinier te zijn, integendeel, we willen je wat advies geven over hoe je ze in water kunt kweken, rechtstreeks in je keuken, zonder potgrond en potten te gebruiken.

via Gardenind Know How

Advertisement
Youtube / Everest Fernandez

Youtube / Everest Fernandez

Allereerst moet je een takje snijden van de plant die je wilt laten groeien, ongeveer 15 cm; probeer de jongere takjes te kiezen, die meer delicate kleuren en een zachtere consistentie behouden. Dompel ze daarna onder in een potje (of fles) gevuld met water en zorg ervoor dat het onderste deel van het potje wordt afgedekt met papieren tape of een doek - op deze manier voorkomt het gearceerde gedeelte dat wordt gecreëerd mogelijke algenformaties op de bodem en op de wortels die langzaam worden gevormd. Het potje, of op zijn minst het deel van de wortels van de plant, mag nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht. Wat betreft de verversing van water, verander dit eerst 1 keer per week. Daarna kun je eenvoudig het potje bijvullen of, beter, de zaailing in een kleine pot verplaatsen.

Wat zijn enkele voorbeelden van aromatische planten die je rechtstreeks op je keukenvensterbank kunt laten groeien?

Advertisement
Needpix

Needpix

Basilicum: erg populair in de Italiaanse keuken, het wordt vaak gebruikt als smaakmaker. Het kan daarom handig zijn om altijd wat bij de hand te hebben. Basilicum heeft elke dag 6-8 uur zonlicht nodig, maar het kan ook in de schaduw staan als we ons in een bijzonder warme en benauwde omgeving bevinden.

Salie: nog een onvermijdelijke plant, waardevol zowel in de keuken als op andere gebieden. Wanneer je het in potten of glazen water begint te kweken, vergeet dan niet om de bladeren het water niet te laten raken.

Rozemarijn: wil je de voldoening van het op smaak brengen van aardappelen uit de oven met een beetje rozemarijn direct uit je tuin halen? Het is een plant die veel zon nodig heeft en die in feite goed groeit in een mediterraan klimaat.

Pikpik

Pikpik

Munt: een fundamenteel ingrediënt om heerlijke specerijen of infusies samen te stellen. Het is ongelooflijk gemakkelijk te kweken, het is een plant die vaak op afstand moet worden gehouden om te voorkomen dat hij zich buiten zijn eigen perceel uitbreidt. Het kan zowel vers als gedroogd worden gegeten.

Tijm: een rustieke plant die zeer gemakkelijk te kweken is en bestand is tegen temperatuurschommelingen. Het groeit het beste in zonnige gebieden - in feite beïnvloedt de blootstelling ook het gehalte aan etherische oliën waaraan de plant erg rijk is.

Oregano: een andere zeer eenvoudige plant die niet mag ontbreken om deel uit te maken van je kruidentuintje.

Advertisement