Een pools dorp vol met bloemmotieven: kom erachter hoe deze traditie is ontstaan. - Curioctopus.nl
x
Een pools dorp vol met bloemmotieven:…
Het lijkt gewoon een vijver maar is in alle opzichten een zwembad, maar dan natuurvriendelijk en zonder chloor! Al eeuwenlang maakt deze fontein kinderen uit bern bang, maar waarom blijft nog altijd een raadsel

Een pools dorp vol met bloemmotieven: kom erachter hoe deze traditie is ontstaan.

11 Februari 2017 • Door Skip
11.470
Advertisement

Zalipie is een Pools dorpje dat het bewijs is van het feit dat de mate de schoonheid van een land vaak in de dorpjes rondom de grote steden te vinden is. Dit dorp ligt precies 90 minuten rijden van Krakau en staat bekend om zijn in traditionele stijl gemaakte bloemmotieven die op de binnen- en buitenmuren van de huizen te vinden zijn. De oorsprong van deze traditie heeft niets sprookjesachtig in het bijzonder, maar het is juist de eenvoud dat 't allemaal zo mooi maakt en een weerspiegeling is van de bescheidenheid in het dorp. Vrouwen begonnen over de roet, dat zelfs wit stucwerk op de plafonds, heen te schilderen.


Wanneer de geloofsfeesten eraan zitten te komen in Polen worden de huizen van top tot teen schoongemaakt.

foto: adamtkincaid

De vrouwen in het dorp Zalipie schilderden over de roet heen op de plafonds. Uiteindelijk kwamen ze op het idee om traditionele Poolse motieven eroverheen te schilderen.

Advertisement

Het werd in steeds meer huizen gedaan en binnen korte werden ook de buitenmuren onder handen genomen

foto: me___maddy

Tegenwoordig heeft bijna elk oppervlak een eigen motief: huizen, zitbankjes, de dorpskerk en het hek van de kippenren.

foto: adamtkincaid

Al snel werd het dorp een toeristenpleister. Iedereen komt af op de mooie bloemmotieven die Polen altijd hebben weten te onderscheiden.

Sinds 1948 wordt er elk jaar een wedstrijd gehouden, als het ware een gelegenheid om over de oude muurschilderingen heen te schilderen in een poging om de prijs te bemachtigen.

Deze wedstrijd is bedacht om de mensen de Tweede Wereldoorlog te laten vergeten. Het dorp verloor er 17% van zijn inwoners door.

Nu heeft de wedstrijd die insteek niet meer en wordt het gehouden als een grote happening waar tradities en ambacht worden getoond.

foto: yuka_7160

Heb jij Polen en zijn prachtige steden nog niet bezocht?

foto: flickr.com

Bezoek Zalipie, in dit dorp kun je onmogelijk lang sip blijven!

Tags: KunstPolenTradities
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt