Een krater in Siberië breidt zich ongelofelijk snel uit: dit is de trieste waarheid achter de 'Hellepoort' - Curioctopus.nl
x
Een krater in Siberië breidt zich ongelofelijk…
Gratis vlucht naar Nieuw-Zeeland en gratis verblijf alleen maar voor een sollicitatiegesprek? Waar wacht je nog op? Dit is een röntgenfoto van een mopshond en roept veel vragen op

Een krater in Siberië breidt zich ongelofelijk snel uit: dit is de trieste waarheid achter de 'Hellepoort'

07 Maart 2017 • Door Skip Tromp de Haas
8.115
Advertisement

De inwoners van de Russische autonome republiek Jakoetië vrezen de krater die op 660 kilometer ten noorden van de stad Batagai ligt en alsmaar dichterbij komt. Het is in feite een grote vallei die omgedoopt is tot 'de poort naar de hel' en zich ongeveer 25 jaar geleden heeft opengespleten en vooralsnog geen tekenen vertoont om daarmee op te houden.

In de loop der jaren heeft de hellepoort een enorme omvang gekregen in een tempo dat niet veel goeds belooft (in de laatste 10 jaar is de vallei met 10 meter per jaar dieper geworden) en dat komt door de grote klimaatveranderingen waar de aarde onontkoombaar mee te maken heeft. We gaan de situatie eens even van dichtbij bekijken en wat er onlangs is ontdekt.

Door de stijging van de temperaturen is de permafrost, dat doorgaans altijd bevroren is, ontdooid dat een instorting van het terrein en de opening van de 'hellepoort' tot gevolg heeft.

Het lager gelegen gebied is dieper dan 100 meter geworden en langer dan een kilometer. Er wordt van uitgegaan dat het binnen enkele maanden bij de andere vallei is aangekomen

Advertisement

Maar dat is nog niet alles: Onlangs hebben paleontologen de botresten van een bizon gevonden, van paarden en van een mammoet, deze laatste is 4,400 jaar oud.

"We zijn aan het kijken of er in Siberië tijdens de laatste IJstijd een opmerkelijke schommeling tussen warme en koude temperaturen heeft plaatsgevonden, net zoals dat nu gebeurt," laat Julian Murton weten, geoloog van de Universiteit van Sussex die door het gebied gereisd heeft en het onderzoek geleid heeft. Alleen op basis van deze informatie kunnen we bepalen hoe we als mensheid het best vooruit kunnen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt