x
Dit is een röntgenfoto van een mopshond…
Een krater in Siberië breidt zich ongelofelijk snel uit: dit is de trieste waarheid achter de 'Hellepoort' Een psycholoog geeft 10 tips die je kan toepassen wanneer je een paniekaanval hebt

Dit is een röntgenfoto van een mopshond en roept veel vragen op

07 Maart 2017 • Door Skip
10.697
Advertisement

Wie ooit te maken heeft gehad met een mophond zal het direct zijn opgevallen hoe bijzonder dit ras is. Iedereen zal het erover eens zijn dat je het een rustige en vooral grappige hond kunt noemen gezien zijn samengedrukte kop. Maar wist je dat dat schattige koppie dat naar binnen is gevouwen komt door gezondheidsproblemen waar dit hondenras mee te maken heeft?

Dankzij een röntgenfoto kunnen we zelf zien hoe de schedel van een mopshond eruitziet en kunnen we dus de moeilijkheden begrijpen waar deze hond elke dag mee te maken krijgt.


foto: Wikimedia

Dat deze hond zo'n platte snoet heeft komt door de ernstige gevolgen van het brachychephaal syndroom, dat ernstige ademhalingsproblemen tot gevolg heeft. Het weefsel van de gehemelte van een mopshond is zachter in het voorste gedeelte vergeleken met andere honden, en is een eigenschap die het ademhalen kan bemoeilijken.

Zoals ook wel valt op te maken uit deze foto, zijn de neusgaten van de mopshond vrij nauw, dat een andere typische bijkomstigheid is bij het syndroom waardoor ademen moeilijker wordt. Daarbij komt nog dat de keel niet goed doorontwikkeld is, waardoor het normaal en makkelijk ademhalen zoals dat bij andere honden wel gebeurt, bemoeilijkt wordt.

Advertisement
foto: Wikimedia

Maar om een onderscheid te kunnen maken tussen andere hondenrassen hoeven we maar te kijken naar de vorige foto en een foto van een schedel van een Duitse herder. De kop van deze hond, net als vele andere, is veel langer en niet gecomprimeerd zoals dat bij de mopshond het geval is. Zo is er ruimte voor de ontwikkeling van het reukorgaan en dat dit beter zijn werk kan doen.

Verder draagt deze vorm bij aan het beschermen van de ogen die zich op een veilige afstand bevinden van de dingen die een hond normaal gezien, op basis van zijn aard, zal ruiken.

Wanneer deze eigenschappen tot in het extreme worden doorgevoerd heeft dat een enorme invloed op het leven van het beest. Tijdens zijn groei gaat hij steeds vaker zitten en liggen (iets wat zijn voorvaderen niet deden), en tenslotte dik worden en welke vorm van fysieke beweging niet doen. 

foto: pixabay

Concluderend is het naïef om te denken dat honden per se de fysieke uiterlijkheden moeten bezitten van hn wolfse voorouders, maar dat wil nog niet zeggen dat er niet zorgvuldig gefokt moet worden, zeker als dit een beter en langer leven oplevert voor onze viervoeters

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt