Gebruik van houtsnippers is niet duurzaam: uit een onderzoek blijkt de fout die regeringen en bedrijven maken - Curioctopus.nl
x
Gebruik van houtsnippers is niet duurzaam:…
Alleen wonen: we doen het steeds vaker, het is niets anders de Omslag in onderzoek naar Alzheimer: de aandoening is in verband gebracht met een verhoogd bloedsuikergehalte

Gebruik van houtsnippers is niet duurzaam: uit een onderzoek blijkt de fout die regeringen en bedrijven maken

19 Maart 2017 • Door Skip
4.880
Advertisement

Een onderzoek dat is gedaan door het Royale Institute of International Affairs (Koninklijk Instituut voor Buitenlandse Zaken) is er ontdekt dat houtsnippers die als brandstof worden gebruikt voor verwarming en energieopwekking vervuilend is. De EU heeft hout op een duurzaamheidslijstje gezet om goede redenen, maar sinds het moment dat het op die lijst staat is het gebruik van houtsnippers behoorlijk toegenomen. Bedenk dat er in Europa 65% van de 'duurzame energie' wordt geproduceerd. Het probleem is dat het verbranden van biomassa (zoals houtsnippers) helemaal niet zo duurzam is maar juist voor meer koolstofdioxide zorgt dan dat onze jonge bossen kunnen opnemen.

foto: wikimedia

Enkele regeringen stonden onder druk omdat ze de C02 uitstoot moesten verlagen en hebben subsidies verleend aan bedrijven zodat deze die 'nieuwe energiebron' zouden gaan gebruiken, maar dit was een fout. Het idee dat biomasssa kan dienen als duurzame energie is gebaseerd op een verkeere aanname: door bomen te planten op plekken waar deze zijn gekapt wordt er geen evenwicht verkregen in de uitstoot. De jonge bossen zijn niet in staat om zoveel C02 op te nemen als oudere bomen. Als we daar nog geïmporteerd hout aan toevoegen dan is het evnwicht al helemaal ver te zoeken. En als we de uitstoot daarbij optellen die je krijgt bij het transport van het materiaal, dan kloppen de cijfers niet!

"Wat meetelt is of hout wordt gekapt voor de productie van meubels, of dat het hout wordt verbrand" aldus Duncan Brack, auteur van het onderzoek die een extra probleem aanwijst in de door de EU uitgevoerde optelsom van uitstoot. Hij vertelt dat het verbranden van uit het buitenland aangevoerd hout niet worden meegetelt in de overzicht van C02-uitstoot, dat echter niets waard blijkt te zijn in vergelijking met de werkelijke waarden van vrijgekomen koolstofdioxide in de atmosfeer. Het hele duurzaamheidsprogramma zou moeten worden herzien en hout van de lijst worden geschrapt, het is schadelijker dan dat het zinvol is voor duurzame ontwikkeling. We moeten daar nu toch ech wat aan gaan doen!

Advertisement
foto: pixabay.com
Tags: GreenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt