Banden verkregen uit paardenbloemplanten: ze zijn resistenter dan traditionele banden

Janine image
door Janine

17 Juni 2021

Banden verkregen uit paardenbloemplanten: ze zijn resistenter dan traditionele banden
Advertisement

Het heroverwegen van objecten die we dagelijks gebruiken op een duurzame manier is een echte uitdaging voor de toekomst. Neem bijvoorbeeld banden: miljoenen voertuigen monteren en gebruiken ze elke dag. De productie ervan is echter niet onschadelijk voor het milieu, net als het gebruik, waarbij schadelijke stoffen kunnen vrijkomen.

Dit is de reden waarom de inzet van veel bedrijven is om ze "groener" te maken door middel van initiatieven die, concreet, proberen om afval, ontbossing, vervuiling en negatieve gevolgen voor de ecosystemen van onze planeet te verminderen. Zou je ooit denken dat de paardebloem, die bekend staat om zijn witte pluisjes, op enigerlei wijze verwant zou kunnen zijn met autobanden? Als je nee hebt geantwoord, zal het project waar we je over gaan vertellen je van gedachten doen veranderen.

via DW

Advertisement
GT1976/Wikimedia

GT1976/Wikimedia

Het komt allemaal voort uit een samenwerking tussen het bekende Duitse bedrijf Continental, de vierde grootste bandenfabrikant ter wereld, en de Universiteit van Aken. Het doelwit? Rubberen banden van paardenbloem maken.

Lijkt het je vreemd? Wacht dan om het te zeggen, want deze fabriek lijkt bijzonder geschikt voor de ontwikkeling van eco-duurzame en werkelijk "alternatieve" banden. Het idee, dat in het verleden al door de Sovjet-Unie werd gecultiveerd toen het op zoek was naar zelfvoorzienende oplossingen om banden te produceren, is nu verbeterd in de huidige vorm.

Advertisement
Continental

Continental

Het wordt Taraxagum genoemd en volgens wat de Duitse reus heeft onthuld, is het een materiaal met een hele lange lijst voordelen voor het milieu. Vergeleken met de klassieke banden, ook verkregen met het gebruik van petrochemische producten, heeft Taraxagum (de woordspeling is gewild, en is afkomstig van de wetenschappelijke naam van de plant, Taraxacum) om te worden geëxtraheerd slechts één, onschadelijk additief nodig: warm water.

Continental

Continental

Geen vervuilende stoffen dus, die vervolgens in het milieu achterblijven en een groot probleem vormen voor de verwijdering. De paardenbloem is een wilde plant die in de meest uiteenlopende situaties en plaatsen kan groeien. Daarom heeft Continental de hypothese geopperd dat het ook in industriële gebieden of op ongebruikte grond kan worden verbouwd, ook al is het niet erg vruchtbaar. Kortom, de productie optimaliseren zonder het milieu te belasten. Integendeel: het bevorderen van de groei van nieuwe natuurlijke elementen. Paardebloemen zijn ook een belangrijke voedingsbron voor bijen, en ze lenen zich voor vele andere toepassingen door ons mensen.

Continental

Continental

Bovendien hebben de eerste statistieken en de eerste tests met betrekking tot dit specifieke rubber, ontworpen door het Duitse bedrijf, optimale prestaties aangetoond, in sommige gevallen zelfs beter dan die van traditioneel rubber. Het is geen toeval dat dit project de German Sustainability Award 2021 won: de fietsversie van deze banden lijkt de sector echt geraakt te hebben.

Continental zal zich echter zeker niet beperken tot de fietssector. Het doel op de lange termijn is om de productie ecologisch, duurzaam, eenvoudig en zonder hoge transportkosten om te zetten, aangezien de traditionele grondstoffen - rubberbomen - uit tropische gebieden komen. Wat vind jij? Het enige dat overblijft is te hopen dat deze vondst de juiste praktische toepassingen krijgt die het verdient.

Advertisement