De uitvinder van Ocean Cleanup lanceert een nieuw project om plastic uit de rivieren te verwijderen voordat het in de oceanen terechtkomt

Janine image
door Janine

31 Januari 2020

De uitvinder van Ocean Cleanup lanceert een nieuw project om plastic uit de rivieren te verwijderen voordat het in de oceanen terechtkomt
Advertisement

Je zult je ongetwijfeld het project herinneren dat is uitgevonden door de jonge Boyan Slat om de oceanen schoon te maken: Ocean Cleanup, zo heet het, bevindt zich al langer in de Stille Oceaan om het plastic eiland te verwijderen. Maar nu kondigt de jonge ingenieur een ander systeem aan om de planeet te redden van plasticvervuiling: nadat hij heeft vastgesteld dat het meeste afval dat op zee terechtkomt afkomstig is uit rivieren en van het vasteland, is de nieuwe stap juist om het afval in waterwegen te onderscheppen en verwijderen voordat het in zee terechtkomt. Dit alles wordt gedaan door Interceptor.

via The Ocean Cleanup

theoceancleanup.com

theoceancleanup.com

Het nieuwe systeem heet Interceptor, gecreëerd door de ingenieur Boyan Slat, zo’n twintig jaar oud, beroemd geworden door het eerste grote project: Ocean Cleanup, dat zich ten doel had gesteld de Stille Oceaan op te ruimen van wat bekend staat als Great Garbage Patch, een plastic eiland dat wordt gevormd door de combinatie van oceaanstromingen en dat op een precies punt alle afval - meestal plastic - verspreid in het water verzamelt.

Advertisement
theoceancleanup.com

theoceancleanup.com

Uit de studies blijkt echter dat ongeveer 80% van het plastic op zee rechtstreeks uit de rivieren en van het vasteland komt: daarom ontstaat de noodzaak om de waterwegen schoon te maken, om het probleem van de vervuiling van de zee aan de basis aan te pakken.

Dat zal Interceptor doen, of beter gezegd, doet het al, een binnenschip van 24 meter lang dat het afval in het water onderschept en verzamelt: het systeem is 24 uur per dag operationeel, het is uitgerust met zonnepanelen en lithiumbatterijen en, fundamenteel, het interfereert niet met fauna en flora, noch met de navigatie van boten.

De ontwerpers schatten dat Interceptor onder optimale werkomstandigheden tot 100 duizend kilo afval per dag kan verzamelen.

theoceancleanup.com

theoceancleanup.com

Het systeem is al aan het werk in twee van de meest vervuilde rivieren ter wereld, in Indonesië en Maleisië, maar Boyan Slat legt de lat hoog en zegt dat het doel is om Interceptor tegen 2025 in de 1000 meest vervuilde rivieren te installeren.

Kortom, de vindingrijkheid van deze jonge wetenschapper lijkt eindeloos te zijn en we hopen allemaal dat zijn projecten onze planeet kunnen redden van een vervuiling waar we al spijt van hebben.

Advertisement