De Ocean CleanUp: de plasticvanger is eindelijk in werking en is begonnen met het schoonmaken van de oceanen

Janine image
door Janine

18 Oktober 2019

De Ocean CleanUp: de plasticvanger is eindelijk in werking en is begonnen met het schoonmaken van de oceanen
Advertisement

Voor degenen die het zich niet herinneren, de negentienjarige Boyan Slat, een student ruimtevaarttechniek, ontwikkelde in 2013 een revolutionair idee dat op dat moment meer op een droom leek dan op een haalbare realiteit. De jonge Nederlandse student had een apparaat ontworpen waarmee miljoenen tonnen afval uit de wateren van zeeën en oceanen kon worden gehaald, in slechts vijf jaar tijd. Nu, na zoveel jaren en enkele maanden van experimenten, - die niet allemaal even succesvol waren - zijn ze er eindelijk in geslaagd om de "afvalverslindende" machines te laten werken.

via The Ocean CleanUp

The Ocean CleanUp

The Ocean CleanUp

Het wordt Ocean CleanUp Array genoemd en het is een vrij eenvoudig systeem, omdat het idealiter bestaat uit een drijvende buis en een grote hark. Desondanks moest het Nederlandse bedrijf dat besloot het op te zetten, lang werken om de machine te perfectioneren en de effectiviteit ervan uit te proberen. In het basisidee van de jonge Slat, moet het plastic zelfstandig door het systeem worden gevangen (en vervolgens worden gefilterd), dankzij het gebruik van de natuurlijke stromingen van de oceaan. Het doel van de ambitieuze uitvinding is om miljoenen tonnen plastic afval te vangen dat elke dag toeneemt. De uitvinder, Boyan, zegt dat het systeem eindelijk klaar lijkt te zijn. 

Advertisement
Wikipedia / DWDD

Wikipedia / DWDD

De op te zetten Sistem 001/B vereiste 7 jaar werk. Nu is hij echter eindelijk klaar om actie te ondernemen en de oceanen schoon te maken van de meest verraderlijke puinhopen. Het ontwerp is absoluut verbeterd in vergelijking met de vorige prototypes en bijgevolg ook de prestaties.

De Sistem 001/B heeft, na met succes een eerste test te hebben doorstaan, de eerste resultaten al bereikt: in zijn "armen" slaagt hij erin om plastic, visnetten en zelfs 1 millimeter microplastics te vangen.

De jonge uitvinder zei in dit verband: "Na het begin van deze reis zeven jaar geleden, geeft dit eerste jaar van testen in het milieu aan dat onze visie haalbaar is en dat het begin van onze missie om de oceaan van plastic afval te ontdoen, dat zich al decennia lang ophoopt, nabij is”.

The Ocean CleanUp

The Ocean CleanUp

Nu werkt Boyan al aan een verder geperfectioneerd systeem, dat op grote schaal kan worden uitgebreid en dat plastic langer kan vasthouden, voordat het aan land wordt teruggebracht om correct te worden verwerkt.

We houden onze vingers gekruist voor dit project, dat een geldig antwoord lijkt te zijn op het ernstige probleem van plastic en niet-plastic vervuiling die onze wateren treft.

Advertisement