Een onderzoeksteam komt met een molecuul dat koolstofdioxide kan 'Recyclen' - Curioctopus.nl
x
Een onderzoeksteam komt met een molecuul…
Je huis verwarmen met zeolietketels is de milieuvriendelijke oplossing die gebruik maakt van 'Kokende stenen' Waarom rijden ze in sommige landen rechts en andere links?

Een onderzoeksteam komt met een molecuul dat koolstofdioxide kan 'Recyclen'

24 Maart 2017 • Door Skip
2.898
Advertisement

Nadat duidelijk werd hoeveel het menselijk handelen de werking van de natuur verstoort is het ondanks de ontkenning hiervan en de honger naar geld, toch gelukt om een indrukwekkende alternatieve energiebronnen op te zetten dat door veel mensen serieus wordt genomen. Op dit onderzoeksterrein hebben zonnecellen aan terrein gewonnen. Steeds meer mensen maken hier gebruik van, ook thuis. Nu is er echter een experiment in de tak van technische scheikunde dat een goed resultaat heeft gekregen. Het belooft nog een revolutie te brengen in de energietak: met een kunstmatig molecuul kan C02 worden gerecycled.

Het bladmolecuul

Hoogleraar Liang-shi Li, scheikundige aan de universiteit van Indiana heeft samen met zijn internationale onderzoeksteam een synthetisch bladmolecuul gemaakt dat koolstofoxide (koolstofdioxide, een van de belangrijkste broeikasgassen) omzet in koolmonoxide door gebruik te maken van zonlicht of elektriciteit. Het resultaat hiervan is de meest efficiënte chemische reductie van C02 die ooit behaald is en is een concrete methode waarvan wordt gehoopt dat de klimaatneutraliteitsdoelstelling kan worden behaald (carbon neutrality).

Een hele belangrijke uitvinding.

"Door een molecuul te maken zoals deze (een samenstelling van nanografeen en renium die bijeen wordt gebracht door een organische verbinding genaamd bipyridine) kunnen we brandstof maken en gratis energie opwekken" verklaart onderzoeker Li. Aangezien het weer terugveranderen van CO2 in koolstofoxide veel energie kost, bijna net zoveel energie als het verbranden van koolmonoxide, leek deze vorm van recyclen niet echt makkelijk te doen, met als gevolg dat het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer steeds maar blijft toenemen. Het synthetische bladmolecuul kan dit omzettingsproces veel simpeler maken en zo dit gevaarlijke opstapelingseffect omkeren.

Professor Li zegt blij te zijn dat de onderneming is geslaagd, maar hij werkt met zijn team al weer samen aan de aanpassingen die dit molecuul verder verbeteren. De twee manieren waarop hij dit wil doen is een molecuul te maken dat ook in niet-vloeibare vorm kan bestaan en het reniumbestanddeel omzetten in mangaan, een stof die veel ruimer te verkrijgen is.

Ook zonder deze verbeteringen kan dit molecuul een revolutie betekenen in de vermindering van het broeikaseffect.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt