Een onderzoek toont aan dat grootte van pupillen nauw verbonden is met het IQ

door Skip

29 Maart 2017

Een onderzoek toont aan dat grootte van pupillen nauw verbonden is met het IQ
Advertisement

Er bestaat een correlatie tussen de grootte van pupillen en ons IQ. Des te groter ze zijn hoe slimmer we zijn, tenminste dat komt voort uit een onderzoek dat is geleid door het Institute of Technology in Georgia en is gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive Psychology.

Het onderzoek is gedaan onder een groep van 500 personen en had als doel het werkgeheugen te analyseren, m.a.w. kortetermijngeheugen. Dit geheugen helpt ons een nummer te onthouden zodat we het in kunnen voeren. Ook werd het logisch denken dat je gebruikt in situaties die je nog nooit hebt meegemaakt om problemen op te lossen.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Het blijkt dat de mensen met de beste scores de grootste pupillen hadden dan mensen met een lagere score. Dit schijnt te maken te hebben met het gedeelte in de hersenen dat Locus Caeruleus heet. Dit gebied staat in directe verbinding met het oog en de prefrontaalkwab (waar je intelligentie zit). De pupil wordt groter wanneer dit gebied in de hersenen actief is.

Dit is het eerste onderzoek binnen dit gebied en de onderzoekers hameren op het belang van verdere opheldering rondom dit verschijnsel, en daarom worden er nu al verdere stappen gezet. 

Advertisement