Een reeks bomen vormen samen een gebouw: als je 't van bovenaf bekijkt dan weet je wat het is - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een reeks bomen vormen samen een gebouw:…
Voordat er airconditioning was koelden mensen hun huizen op ingenieuze manieren waarmee we tegenwoordig weinig doen 20 foto's waarin de natuurwetten worden getart... Of bijna dan!

Een reeks bomen vormen samen een gebouw: als je 't van bovenaf bekijkt dan weet je wat het is

Door Skip Tromp de Haas
2.778
Advertisement

In de buurt van Almere in Flevoland staat de Groene Kathedraal. Verwacht echter geen hoge zuilen, roosvensters en muurschilderingen maar eerder 178 populieren. Het is precies wat je denkt, een kerk die uit bomen bestaat, in de open lucht met niets anders dan natuur eromheen. Het is de perfecte plek om dingen te overdenken en je te wenden tot een bovenmenselijke Entiteit. De natuur is het mooiste wat we hebben op deze aarde, en bidden in (en voor) de natuur is het mooiste dat je als mens kan doen!

Alleen van bovenaf wordt duidelijk waarom het geheel de Groene Kathedraal wordt genoemd. Populieren hebben van oudsher de associatie met gebedsplaatsen

Je kan er zowel overdag als 's nachts naartoe gaan, zo wilde de architect het hebben die als het ware het lot van de kerk "in de handen" van mensen wil leggen. De kerk zal blijven bestaan zolang mensen die er gebruik van maken, moeite in blijven steken.

Architect Marinus Boezem heeft het bedacht in 1978 en moest negen jaar wachten voordat zijn schepping gestalte kreeg.

De kathedraal vervult in alle opzichten een religieuze functie: er worden huwelijken gesloten, mensen gedoopt, vormsels en communies en begrafenissen. Voor de mensen is het ook een plek waar mensen samenkomen omdat er ook zomershows, feesten en picknicks worden gehouden.

Hoewel de vorm hetzelfde is als een kerk is het wel heel bijzonder dat mensen in de kerk stil zijn en dat anderen kunnen bidden. Hieruit blijkt maar weer dat je geen imposant bouwwerk nodig hebt om spiritueel te kunnen zijn.

Advertisement

Deze kerk is de groene versie van de beroemde Notre Dame, de wereldberoemde kerk in Parijs.

Dat de keuze is gevallen op de Notre Dame in Reims is niet per toeval. De bouw van het origineel is geïnspireerd op vormen en verhoudingen die in de natuur aanwezig zijn en die Boezem wilde laten doorklinken. In het werk van de architect zitten veel boodschappen verwerkt: voor alle eeuwenoude kerken in de wereld waren er decennia of soms eeuwen nodig om voltooid te kunnen worden en was er denkwerk en en hard werken voor nodig

Vanuit de lucht is nog een ander opvallend iets te bemerken. Even verderop is het negatief van de kerk nagemaakt!

Dit architectonische werk symboliseert op de een of andere manier de ideale kerk: open voor iedereen, vredig, en degelijk tegelijkertijd!

Tags: KerkGreenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt