De Rode draad van het lot is een japanse legende die weet te boeien

door Skip

26 April 2017

De Rode draad van het lot is een japanse legende die weet te boeien
Advertisement

Als je onder de veertig bent en tenminste een Japanse anime hebt gezien, dan is het zeer waarschijnlijk dat je hebt gehoord over het lot van de rode draad. Misschien ken je het verhaal niet tot in detail, maar dit van origine Chinese romantische verhaal is al sinds de tijd van tekenfilms als Ranma 1/2, Sailor Moon, InuYasha, Naruto en de kaskraker Your Name behoorlijk bekend in Japan waar het tot het de collectieve verbeelding spreekt, daar in Azië en nu ook hier in het Westen.

Advertisement

De Rode draad van het lot - 運命の赤い糸

De Rode draad van het lot - 運命の赤い糸

Screenshot dal film "Your Name"/YouTube

Het verhaal over de Rode draad van het lot vertelt hoe de god van het huwelijk Yue Lao het uiteinde van een rode draad vastmaakt aan de enkel* en het andere uiteinde van de persoon die is voorbestemd om bij de ander te zijn. Deze rode draad is onzichtbaar en onverwoestbaar en brengt tussen twee mensen een band tot stand die niet gebroken kan worden en uiteindelijk zal deze band, onafhankelijk van de plaats, tijd en omstandigheden, een concrete vorm krijgen door middel van een ontmoeting met die andere persoon.

*in de Japanse traditie bindt men de linker pink van beiden aan elkaar.

Advertisement
chinatownology.com/YouTube

chinatownology.com/YouTube

De sterke band is gerelateerd aan de oorsprong van dit verhaal. Een jongeman ziet op een dag een oude man zitten in het licht van een volle maan. Wanneer hij op hem toeloopt, laat de man hem het meisje zien dat jaren later zijn vrouw zou gaan worden. De jongen, die echter helemaal geen interesse toonde, pakte een steen en gooide die naar het meisje en rende vervolgens weg. Jaren later wanneer het moment gekomen was om te gaan trouwen, ging de jongen die intussen een man geworden was, naar de slaapkamer en tilde de sluier op van de vrouw waarvan zijn familie wilde dat zij voor hem bedoeld was, en zag hij een prachtige vrouw van wie het gezicht deels bedekt was door een verband. Toen hij haar vroeg hoe dat daar kwam, zei ze dat ze als klein meisje was geraakt in het gezicht door een steen die was gegooid door een jongetje dat bij haar een litteken had achtergelaten op haar wenkbrauw. Toen snapte de man dat het precies was zoals de oude Yue Lao had voorspeld: dat was de vrouw die hem was voorbestemd omdat zij waren verbonden door de rode draad van het lot.

Natuurlijk heeft deze legende in de loop der tijden wat veranderingen gekend en in China en Japan is het bekend onder verschillende interpretaties, maar uitgaande van de verwijzingen in niet alleen de traditionele maar ook populaire cultuur (films, strips en muziek), is het duidelijk dat deze legende zal blijven bestaan.

Advertisement