In Japan zijn er bedrijven die je spoorloos kunnen laten verdwijnen

Janine image
door Janine

29 December 2021

In Japan zijn er bedrijven die je spoorloos kunnen laten verdwijnen
Advertisement

Heb je ooit zin gehad om alles op te geven en een nieuw leven te beginnen? Als het antwoord ja is, weet je dat het helemaal niet gemakkelijk is om zo'n keuze te maken en vastberaden tot het einde door te voeren. Het echte leven is namelijk niet zoals in films, waarin het personage verdwijnt of zelfs van identiteit verandert.

Toch is het spoorloos verdwijnen niet zo onmogelijk als het lijkt. Dat is het in ieder geval niet in Japan, waar er bedrijven zijn die zich bezighouden met het garanderen van een totaal "schone" verdwijning van mensen, perfect om een ​​nieuw leven te beginnen. Dit alles ondanks de steeds geavanceerdere lokalisaties en systemen van een samenleving waarin, laten we eerlijk zijn, geen gebrek aan controle is. Klaar om meer te weten te komen over deze realiteiten?

via BBC

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

In Japan is vertrekken om een ​​nieuw leven te beginnen een fenomeen genaamd "Jouhatsu", wat in het Nederlands kan worden vertaald als "verdamping". En in feite zegt de term het al. Alles achterlaten, absoluut alles, betekent in zekere zin herboren worden. Familie, vrienden, werk, huis, materiële bezittingen: voor wie zo'n ingrijpende beslissing neemt, is niets meer hetzelfde als vroeger. En dan hebben we het niet over een ongewoon fenomeen in het Land van de Rijzende Zon. Integendeel: er zijn duizenden mensen die daartoe besluiten.

Zozeer zelfs dat er gespecialiseerde bedrijven zijn. Ze noemen ze "nachtverhuizers" en ze zijn experts in het verlenen van diensten die het verdwijningsproces vergemakkelijken. Nieuwe huisvesting, nieuwe e-mailadressen en meer: ​​Sho Hatori, eigenaar van een van deze bedrijven, maakte duidelijk dat ze aan alles denken om mensen opnieuw te laten beginnen.

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

"Er zijn zowel positieve als negatieve redenen voor onze klanten om te verhuizen - van de universiteit naar een nieuwe baan - zei Hatori - tot helaas de noodzaak om te verdwijnen omdat ze van iemand weg moeten rennen". Kortom: echte ontsnappingen aan alles en iedereen, gegarandeerd en gecontroleerd door deze gespecialiseerde bedrijven, die er zelfs in slagen om alles te omzeilen wat ons via technologie toelaat om de bewegingen en gewoonten van mensen te traceren.

Het is duidelijk dat, gezien wat ze doen, er vaak een grote mate van vertrouwelijkheid is rond deze zeer specifieke Japanse bedrijven. Maar volgens wat managers en medewerkers vertellen, zijn het soms zijzelf die in eerste instantie uit ongemakkelijke situaties zijn ontsnapt, om vervolgens deze bedrijven op te richten en te leiden en daarom degenen te helpen die dezelfde behoeften hadden als zij.

Ongelooflijk, nietwaar? Wist je dat in Japan deze bedrijven bestaan?

Advertisement