Ze is de jongste vrouw met een volle baard en nu is ze een voorbeeld: "leer van jezelf te houden"

Janine image
door Janine

31 December 2021

Ze is de jongste vrouw met een volle baard en nu is ze een voorbeeld: "leer van jezelf te houden"
Advertisement

Elk persoon moet vrij zijn om te doen wat hij wil betreft zijn eigen lichaam: een operatie ondergaan, een bedekkende make-up gebruiken, de kleding dragen waarin hij zich prettiger voelt, of stoppen met het verbergen en maskeren waarvan de samenleving denkt dat het gebreken zijn. Toch houden mensen niet op met oordelen over de keuzes van anderen, en heeft Harnaam Kaur jarenlang te maken gehad met kritiek en oordelen van anderen. Ze wordt op straat nagewezen en vaak uitgelachen. De reden? De vrouw stopte met het scheren van de baard die maar bleef groeien en koos ervoor om hem te laten groeien, waarbij ze zichzelf op deze manier accepteerde en liefhad.

via The Guardian

Advertisement

Harnaam is een Engels meisje dat in 2017 het record brak als jongste vrouw met een volle baard. De vrouw stopte met zich te verbergen, verscheen op tv, gaf tal van interviews en vandaag blijft ze haar boodschap delen via haar sociale netwerken. Harnaam wil positiviteit, boodschappen van acceptatie en liefde voor zichzelf overbrengen: de hoop is dat mensen hun eigen bijzonderheden leren accepteren en niet langer denken dat het gebreken zijn die verborgen of bijgewerkt moeten worden.

Advertisement

De vrouw zei dat ze overspoeld was met frustrerende vragen en oordelen over haar baard: “waarom scheer je hem niet af? Je ziet eruit als een man”, lijken de meest voorkomende vragen te zijn. Maar de volle baard van Harnaam is het gevolg van een voor velen onbekende medische aandoening: polycysteus ovariumsyndroom. Vrouwen die hier aan lijden ervaren een verschijning van haar op het gezicht en andere delen van het lichaam. Ze worden daarom uitgelachen. Het meisje zegt: "Het is zo grappig dat het oké is als een man een baard heeft, maar als een vrouw een baard heeft, wordt ze uitgelachen. Waarom moet ik mijn lichaam blijven uitleggen? Vrouwenlichamen zijn zo gecontroleerd. Fysieke verschijning zal verdwijnen… mijn baard zal verdwijnen, maar mijn boodschap zal blijven." Maar Harnaam nam de tijd om zichzelf te accepteren. Vroeger verstopte ze zich, droeg ze trainingspakken en herenkleding, om te verbergen dat ze een vrouw was. Maar nu verstopt ze zich niet meer, en wil ze dat alle vrouwen weten dat ze niet alleen zijn en dat schoonheid vele vormen aanneemt, die het allemaal waard zijn om getoond te worden.

Advertisement