Gaudí's eerste meesterwerk is eindelijk open voor publiek: ontdek Casa Vicens - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Gaudí's eerste meesterwerk is eindelijk…
Wil je geen migraine meer? Mix dan deze 3 natuurlijke ingrediënten... De Rode draad van het lot is een japanse legende die weet te boeien

Gaudí's eerste meesterwerk is eindelijk open voor publiek: ontdek Casa Vicens

2.761
Advertisement

Nadat Casa Vicens eindelijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO is gezet gaat het open voor het publiek en kan je het bezoeken net als een museum. Antoni Gaudí, exponent bij uitstek van Catalaans modernisme, was nooit echt actief binnen de beweging, maar waarmee hij wel dezelfde idealen en principes deelde en die realiseerde in natuurlijke vormen. Bijna al het architectonische werk dat Gaudí heeft verzet staat in de Catalaanse hoofdstad, waar zijn gedachtengoed in buitengewone vormen is gegoten; buitengewoon en onvoorspelbaar, als ware het uit een droomwereld afkomstig.

Toen hij Casa Vicens op commissie kreeg was Gaudì 31 jaar oud. Manuel Vicens i Montaner, eigenaar van een fabriek voor bakstenen en tegels, gaf hem de opdracht. Het huis werd gebouwd tussen 1883 en 1885 en was het eerste grote werk dat werd gemaakt door de Spaanse kunstenaar, die een nieuw architectonisch tijdperk had laten ingaan. Het huis staat in de Gràciawijk dat in die tijd als deel van Barcelona werd beschouwd. Het huis was mogelijk Montaner's zomerhuis.

Het gebouw met zijn Arabische invloeden, werd versierd met felle kleuren, en liet zich kenmerken door een origineel gebruik van bakstenen, tegels en ijzer. Hierdoor werd Gaudí wereldberoemd. Zowel de binnen als buitenkant van het huis hebben bloempatronen die doen denken aan Catalaanse bloementuinen. Na de dood van Vicens in 1895 ging het gebouw over van de ene eigenaar naar de andere totdat het huis in 2014 in handen kwam van een privéstichting dat als doel had om de woning te veranderen in een museum dat toegankelijk is voor het publiek.

Advertisement

Er is een poging gedaan om de stijl van Gaudí zo trouw mogelijk aan te houden en is er daarom besloten om het huis niet in te richten. Joan Abelà, directeur van het tegenwoordige museum in Barcelona: "We hebben vele pogingen gedaan om het huis in te richten om het zo in te richten dat Gaudí's essentie erin terug te zien zou zijn. Maar er zijn geen foto's van zijn meubilair in 1885, daarom hebben we besloten het niet in te richten."

Dus, als je in Barcelona bent, twijfel dan niet en neem een kijkje in Casa Vicens!

Advertisement
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt