12 aandoeningen die we aan de hand van onze ogen kunnen vaststellen

door Skip

01 Mei 2017

12 aandoeningen die we aan de hand van onze ogen kunnen vaststellen
Advertisement

Ogen zijn de spiegel van de ziel maar ook van het lichaam. Door te kijken naar de ogen kan je voortijdig eventuele disbalansen in het lichaam zien voordat die uitmonden in iets veel ernstigers. Als je iets ongewoons opvalt aan je ogen, zoals een verandering van de zichtkwaliteit, ga dan naar de dokter. In dit artikel komen de oorzaken van enkele verschijnselen aan bod die zijn gerelateerd aan de ogen, zodat er tijdig kan worden ingegrepen. Voorkomen is beter dan genezen, en dat eerste kunnen we doen door dagelijks te voelen en te kijken wat er in ons lichaam gebeurt.

via edition.cnn.com

Advertisement

1. Ronde witte vlek op het hoornvlies.

1. Ronde witte vlek op het hoornvlies.

pixabay.com

Mensen die dagelijks contactlenzen dragen kunnen hier last van hebben. De witte vlek die zichtbaar is op het oog duidt op een hoornvliesontsteking, die is ontstaan door kleine opgelopen beschadigingen bij het indoen van lenzen. Wie lenzen draagt die over de houdbaarheidsdatum heen zijn of ze de hele nacht inheeft heeft meer kans op ontstekingen. In het ergste geval kan het uitmonden in een hoornvlieszweer

Advertisement

2. Ronde cirkel rondom de iris.

2. Ronde cirkel rondom de iris.

Alecgarci 149 | commons.wikimedia.org

Is doorgaans zichtbaar bij oude mensen maar als je nog niet zó oud bent zou je even naar je bloed moeten laten kijken om het zeker te weten. Een ronde cirkel rondom de iris duidt namelijk op een te hoog niveau van cholesterol en triglyceriden, dat op zijn beurt de kans op hartaanvallen en beroertes doet toenemen. 

3. Rode ogen.

3. Rode ogen.

Titanas | Flickr

Rode ogen zijn te wijten aan te weinig uren aan slaap, langdurig werken of vermoeidheid in het algemeen. Als het je in ieder geval opvalt dat je te vaak rode ogen hebt zonder een duidelijke reden, ga dan naar een oogarts. Het kan een alarmbel zijn ten teken van een toegenomen druk in het oog (glaucoom) in het hoofd of wijzen op diabetes. 

4. Droge ogen

4. Droge ogen

glindsay65 | Flickr

Het voornaamste symptoom van droge ogen is een onophoudelijke jeuk die ontsteking van de oogleden veroorzaakt. In het merendeel van de gevallen komt dit ongemak door seizoensgebonden allergieën. als hoe dan ook de jeuk aan blijft houden en er gevoeligheid voor licht blijft bestaan, dan zou het Sjögrensyndroom in het spel kunnen zijn. Dit is een zeldzame autoimmuunziekte waarbij er ook sprake is van een droge mond en luchtwegen.

5. Vormen zonder kleur.

5. Vormen zonder kleur.

Mohammed Tawsif Salam | wikipedia.org

Is het je ooit wel eens overkomen dat je lange slierten zag als je naar de lucht keek of naar een witte muur? Het is iets wat we allemaal wel ervaren, maar als het ook op andere momenten gebeurt waar het licht niet zo fel is, kan dat wijzen op een beschadiging van het netvlies.

Advertisement

6. Gezwollen en rode ogen

6. Gezwollen en rode ogen

clubtable | commons.wikimedia.org

Vaak zijn dikke ogen ook het resultaat van overmatige vermoeidheid maar het kan ook wijzen op een ontsteking die aan de gang is, is het dit laatste dan is vaak ook een jeukend gevoel merkbaar en treedt er lokale pijn op. 

7. Gele vlek in de buurt van de iris

7. Gele vlek in de buurt van de iris

maxpixel.freegreatpicture.com

Een pinguecula is een licht bollende vlek die op het oog zit, met name aan de kant van de neus. Aanvankelijk is het wit van kleur maar verandert gaandeweg in geel. Bij oude mensen is het niets anders dan een teken van ouderdom, maar een pinguecula kan ook wijzen op een overmatige blootstelling aan UV-stralen. Mensen die veel tijd doorbrengen in de zon en de slechte gewoonte hebben te roken hebben een grote kans dat deze vlek zal ontstaan. Aan het zicht zal echter niets veranderen. 

Advertisement

8. Spontaan tranen

8. Spontaan tranen

commons.wikimedia.org

Spontaan tranen komt door te droge ogen. Het is een reactie van het lichaam dat probeert om de oogbol vochtig te houden door extra vocht te produceren. Als het tranen echter aan blijft houden en voort blijft duren, dan kan er sprake zijn van een verlamming van de gezichtszenuw die wordt veroorzaakt door een besmetting.

9.Zwarte puntjes en trillende lijnen zien

9.Zwarte puntjes en trillende lijnen zien

Reiskeks | commons.wikimedia.org

Deze symptomen kunnen duiden op een verminderde doorbloeding van de hersenen, veroorzaakt door het ouder worden maar ook door diabetes en bloedsomloopproblemen.

Advertisement

10. Plaatselijke wazigheid

10. Plaatselijke wazigheid

Matt Paish | commons.wikimedia.org

Als er bepaalde plekken in het gezichtsveld wazig en niet scherp zijn dan kan je lijden aan oogmigraine. In dit geval zijn dan een sterke hoofdpijn en andere aandoeningen aan het zicht te bemerken.

11. Onscherp zicht

11. Onscherp zicht

pixabay.com

Dat je wazig ziet wil niet alleen zeggen dat je bijziend bent maar dat het ook het gevolg is van niet behandelde diabetes. De plotse veranderingen in de bloedsuikerspiegel die buiten de norm zijn veroorzaken problemen aan het zicht, waaronder een plaatselijke of totale vertroebeling van het zicht.

Advertisement

12. Gele ogen

12. Gele ogen

Lucashawranke | wikipedia.org

Een gelige kleur van het oogwit wijst op een afgenomen werking van de lever en galwegen. Het is aanbevolen om te laten controleren dat er geen sprake is van vormen van hepatitis, met dien verstande dat deze aandoening normaal gezien bij ouderen voor komt.

Advertisement