Waarom krijgen we rode ogen op flitsfoto's?

Janine image
door Janine

22 Januari 2024

Waarom krijgen we rode ogen op flitsfoto's?
Advertisement

Een foto nemen is altijd een vreemd ritueel: soms poseer je, wacht je op het moment om de foto te nemen en zie je het resultaat. Misschien is de pose perfect en de glimlach ook, maar zijn de ogen rood. Hoe is dit mogelijk? Waarom krijg je soms rode ogen op foto's? Laten we dat samen uitzoeken.

Advertisement

Waarom heb je op foto's soms rode ogen?

Iedereen heeft wel eens een foto gezien waarop mensen rode ogen hebben of, beter gezegd, rode vlekken in plaats van ogen. Dit is een veel voorkomend fenomeen dat afhankelijk is van slechts één variabele: de foto is genomen met de flitser aan. Het intense licht van de flitser beïnvloedt onze ogen, die geen tijd hebben om snel te reageren. In de praktijk trekt de pupil snel samen en gaat het licht door het oog om gereflecteerd te worden op het netvlies, dat op zijn beurt rijk is aan bloed en ook rood lijkt door de aanwezigheid van melanine. Het licht weerkaatst vervolgens op het netvlies en wordt opgevangen door de foto, in een optisch effect dat wordt veroorzaakt door het gebruik van de flitser en dat zelfs de mooiste foto's kan verpesten.

Advertisement

Hoe voorkom je rode ogen op foto's?

Hoe voorkom je rode ogen op foto's?

PeterPan23/Wikimedia Commons - Public Domain

Het spreekt voor zich dat de eenvoudigste manier om rode ogen in foto's te voorkomen is om waar mogelijk het gebruik van de flitser te vermijden. Zoals we hebben gezien, is de flitser de grootste boosdoener van rode ogen op foto's. Aan de andere kant heeft de flitser de neiging om het licht in een foto af te vlakken, waardoor kleurcontrasten worden beperkt. Om rode ogen te vermijden maar toch de flitser te gebruiken, zijn er dus nog twee andere strategieën:

aan de ene kant is het mogelijk om de mensen van de foto te vragen om niet recht in de camera te kijken, maar naar een verder weg gelegen punt;

aan de andere kant kun je de camera stabiliseren om onscherpe opnamen bij weinig licht te voorkomen.

Tot slot kun je ook proberen om de omgeving helderder te maken, zodat de pupil minder samentrekt en er minder reflectie op het netvlies ontstaat. Als deze strategieën rode ogen niet kunnen voorkomen, zijn er altijd nog de speciale camerafuncties.

Advertisement