Hoe werkt een streepjescode in supermarkten?

Janine image
door Janine

21 Januari 2024

Hoe werkt een streepjescode in supermarkten?
Advertisement

Streepjescodes maken deel uit van ons dagelijks leven en van essentiële handelingen zoals boodschappen doen. Deze apparaten maken het mogelijk om betalingstransacties aan de kassa te versnellen en om eerder thuis te zijn met de producten die we net hebben gekocht. Maar hoe werkt een streepjescode in supermarkten?

Advertisement

Wat een streepjescode is en hoe het eruitziet

Wat een streepjescode is en hoe het eruitziet

Freepik

Voordat we begrijpen hoe een streepjescode werkt, vooral die welke in supermarkten worden gebruikt, is het goed om te begrijpen over welke streepjescodes we het hebben. In feite is een streepjescode het grafische symbool voor productidentificatie. Als we boodschappen gaan doen, hebben we te maken met lineaire streepjescodes, met de klassieke zwarte streepjes en witte spaties, die we vinden op elk product dat we kopen.

Deze streepjescode heeft een heel precieze naam: hij heet GS1 EAN 13 en bestaat uit 95 modules. Elk van deze modules vertegenwoordigt een kolom, die zowel een spatie als een streep kan zijn. De lay-out van een streepjescode is essentieel voor de werking ervan, zoals we in de volgende paragraaf zullen zien. De streepjescodelezer in de supermarkt of een andere winkel leest de code en interpreteert de hoeveelheid gereflecteerd licht.

Advertisement

Hoe werkt een streepjescode in supermarkten?

Hoe werkt een streepjescode in supermarkten?

Freepik

Nu we hebben gezien wat het is en hoe het eruit ziet, kunnen we echt begrijpen hoe een streepjescode werkt. De codelezer, zo schreven we, begint met het lezen van de kolommen en interpreteert de hoeveelheid licht die wordt gereflecteerd door elk veld en elke streep. Als de module geen licht weerkaatst, wordt deze geïnterpreteerd als een “1”. Omgekeerd, als de module veel licht weerkaatst, wordt dit geïnterpreteerd als een “0”. Deze binaire code wordt vervolgens vertaald naar een systeem dat informatie geeft over:

  • Het land waar de streepjescode is gegenereerd;
  • Het bedrijf dat de barcode heeft aangevraagd;
  • De code van het geïdentificeerde product.

Daarnaast is er ook een controlegetal dat door middel van een computerberekening de kans op fouten bij het lezen van de code minimaliseert.

Zijn QR-codes streepjescodes?

Zijn QR-codes streepjescodes?

Pexels

Aan het begin van dit artikel zeiden we dat de streepjescodes die in supermarkten worden gebruikt lineaire barcodes zijn. Er bestaan echter ook tweedimensionale barcodes, zoals de QR-code, waarbij QR staat voor Quick Response. Het is dus in alle opzichten een streepjescode en verschilt alleen van de klassieke streepjescode doordat de informatie op een vlak wordt gerangschikt in plaats van op een rechte lijn.

Concluderend kan zelfs een niche sector als die van streepjescodes gevarieerd en fascinerend zijn. Om nog maar te zwijgen van de impact die barcodes hebben op ons dagelijks leven. Of het nu in de supermarkt is of voor informatie die met je smartphone is gefotografeerd, streepjescodes vormen een snelle manier om iets essentieels voor onze samenleving te doen. En dat is geen kleinigheid.

Advertisement