Het immuunsysteem kan worden "Gecorrigeerd" met een schok: dit is een nieuwe behandeling voor auto-immuunziekten - Curioctopus.nl
x
Het immuunsysteem kan worden "Gecorrigeerd"…
100 gebouwen in Italië worden gratis beschikbaar gesteld aan jonge ondernemers Iemand vindt in een nieuwe tas een verstopt briefje. Wat erop staat is verontrustend

Het immuunsysteem kan worden "Gecorrigeerd" met een schok: dit is een nieuwe behandeling voor auto-immuunziekten

23 Mei 2017 • Door Skip
4.775
Advertisement

Het is mogelijk dat als er onderzoek wordt gedaan binnen deze nieuwe discipline dat medicijnen voor een aantal auto-immuunziekten kunnen worden vervangen door stimulatie van de zwerfzenuw.

Deze techniek is vanaf de jaren 90 (vooral in de V.S.) gebruikt om een vorm van epilepsie te behandelen waarbij medicijnen niet werkten vanwege resistentie daartegen. Daarnaast is deze methode ook gebruikt in de beginjaren van deze eeuw om enkele vormen van depressie aan te pakken. Er wordt echter nu de laatste tijd geëxperimenteerd met deze behandelwijze bij enkele auto-immuunziekten. Katrin bijvoorbeeld is een fitnessinstructrice en zij gebruikt het om haar artrose te behandelen, met redelijk succes.

Katrin haalt zes keer per dag een kleine magneet tevoorschijn die ze tegen een plekje aanhoudt dichtbij haar sleutelbeen. Hiermee wordt een klein apparaatje, dat daar onder haar huid zit, geactiveerd en een reeks elektrische schokken geeft (elk van ongeveer een miliampere). Deze impulsen stimuleren de zwerfzenuw, een zenuwbaan die langs de hersenstam loopt naar beneden en contact maakt met een aantal organen zoals het hart en de darmen. Katrin is bij een experiment betrokken dat de eerste mijlpaal is na twintig jaar onderzoek naar de werking tussen de verbinding van het zenuwsstelsel en immuunsysteem.

foto: vimeo.com

Kevin Tracey is neurochirurg bij het Feinstein Institute for Medical Research in Manhasset in de staat New York. Hij heeft onderzoek gedaan naar ontstekingen en de mogelijke correlaties tussen het zenuwstelsel. Volgens Tracey kan elektrische stimulatie een goede manier zijn om auto-immuunziekten te behandelen zoals lupus, de ziekte van Chron, reumatoïde artrose en andere aandoeningen.

Het doel van de neurochirurg is het beheersen van de ontsteking door middel van het prikkelen van de zwerfzenuw met elektrische schokken. Als daar iemand volledig in zou kunnen slagen dan zou dat een behoorlijke stap vooruit zijn in de geneeskunde. De neurale netwerken die ten grondslag liggen aan de ontstekingsremmende uitwerking worden echter nog niet helemaal begrepen. Toch blijft Tracey positief over de elektrostimulatie en is overtuigd van de potentie:"In ons leven zullen we zien dat een aantal medicijnen zullen worden vervangen door apparaten, we staan aan het begin van een nieuwe onderzoeksrichting.

Advertisement
foto: Pixnio

Het ligt voor de hand dat elektrostimulatie van de zwerfzenuw niet vrij is van bijwerkingen zoals pijn en spanningen in het strottenhoofd en dat je stem overbelast raakt, de hartslag kan dalen en de hoeveelheid maaguur kan toenemen. Welke  negatieve bijwerkingen er zijn, dat verschilt van persoon tot persoon. Dit werd bekend uit de behandeling van mensen met epilepsie en depressie.

Laten we maar hopen dat deze stap vooruit ook een nieuw tijdperk zal inleiden voor de behandeling van auto-immuunziekten, met minder medicijnen en meer controle over deze nare ziektes.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt