Mijnwerkers vinden per toeval een van de meest indrukwekkende dinosaurusfossielen ooit - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Mijnwerkers vinden per toeval een van…
Bananen zijn juist de grootste vervuilers in de wereld, ze eten is lang niet het gezondste en duurzaamste dat je kunt doen. 18 plaatsen waar je veilig en met 100% zekerheid je waardevolle spullen kunt verstoppen

Mijnwerkers vinden per toeval een van de meest indrukwekkende dinosaurusfossielen ooit

Door Skip Tromp de Haas
9.416
Advertisement

Het fossiel werd per ongeluk ontdekt in Canada door een aantal mijnwerkers en is geïdentificeerd als een nodosaurus. Nodo betekent 'knoop' in het Latijn en deze 110 miljoen jaar oude herbivoor krijgt deze naam vanwege zijn pantser met knobbels die op knopen lijken. Het was een maandag als zovelen bij de Millenium Mine, en er werd gegraven zoals dat altijd het geval was in de laatste 12 jaar. Er werd in die periode hooguit versteende stukken hout gevonden en incidenteel boomstronken. Maar fossielen van dieren waren eerder nog niet gevonden, laat staan van dinosaurussen.
Maar zo rond etenstijd wanneer mijnwerkers ineens iets harders raakte dan steen, veranderde alles.

Shawn Funk, de mijnwerker die begreep dat hij met iets afwijkends te maken had en zijn chef Mike Gratton begonnen twijfelend te graven en vonden stenen met een vreemde kleur. Waren ze weer bezig met het opgraven van de zoveelste boomstam? Ze kregen hun antwoord toen beetje bij beetje brons gekleurde lagen in een grijze steen zichtbaar werden. Funk heeft laten weten in een interview:"Het was zeker iets dat ik nog niet eerder had gezien." Ze gingen verder met het opgraven van het fossiel dat vrijwel intact was gebleven als je bedenkt hoeveel tijd het daar al gelegen heeft. 

Deze vondst is van grote waarde omdat doorgaans botten en tanden behouden blijven, maar nooit een volledig driedimensionale masse; het is dus een heel bijzondere gebeurtenis waar onderzoekers en paleontologen erg blij mee zijn. 

Mark Mitchell, deskundige van het  Royal Tyrrell Museum, scheidde het fossiel van de versteende resten.

Advertisement

Het fossiel is rijk aan details en leek wel een beeldhouwwerk toen het later in elkaar was gezet.

Men vermoed dat het dier ongeveer 1400 kilo woog en meer dan 5 meter lang was.

Experts van National Geographic hebben het dier nagebootst met de computer op basis van de verkregen informatie uit het fossiel.

Er is een poging gedaan om een verklaring te vinden voor de ongebruikelijke staat waarin de dinosaurus is versteend. De meest aannemelijke verklaring is dat de herbivoor zou zijn verdronken tijdens een overstroming 110 miljoen jaar geleden en over de oceaanbodem zou zijn gesleept, waar de aanwezige mineralen en bezonken materialen die zijn versteend het fossiel hebben geconserveerd waardoor het zijn huidige vorm heeft gekrgen zoals het nu tentoongesteld wordt in het Royal Tyrell Museum.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt