Wetenschappers bevestigen en verklaren de manier waarop honden goede mensen van slechte mensen onderscheiden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wetenschappers bevestigen en verklaren…
Deze vrouw weigert haar gehandicapte kind weg te geven: nu studeert hij aan Harvard Honing op de speen doen van pasgeboren kinderen? Het is een gevaarlijk trucje om ze op deze manier rustig te krijgen. Lees hier waarom.

Wetenschappers bevestigen en verklaren de manier waarop honden goede mensen van slechte mensen onderscheiden

Door Skip Tromp de Haas
8.243
Advertisement

Het komt vaak voor dat hondeigenaren het niet lukt om uit te leggen waarom hun vriend zich alleen wantrouwend opstelt naar bepaalde personen. De conclusie wordt vaak gauw getrokken dat de hond wel een beetje humeurig zal zijn. Wetenschappers hebben echter gezien dat er meer zit achter het gedrag van een hond. Naar het schijnt hebben honden het vermogen om een slecht iemand te herkennen en hebben ze hen daarom niet graag in de buurt.

Het is al aangetoond dat honden inlevingsvermogen hebben en dat ze een boze van een rustige blik kunnen onderscheiden.

foto: pixabay.com

De onderzoekers hebben echter een aspect eruit willen lichten waarvan we allemaal min of meer altijd al van overtuigd zijn geweest, honden hebben een behoorlijk verfijnd zesde zintuig wat mensen aangaat, en als deze zich minder sociaal opstellen ten opzichte van de persoon met wie deze mensen in contact treden, dan moet daar een reden voor zijn.

Dit experiment is gedaan om tot de conclusie te kunnen komen dat honden een slecht iemand eruit kunnen pikken.

Onderzoekers hebben de honden in twee situaties gezet: in beide gevallen was het baasje aanwezig samen met twee helpers. Een van de helpers werd gevraagd om het baashe te helpen, de andere niet. De hond nam daarna eten aan van beide helpers.

In de tweede situatie weigerde een van de helpers om het baasje te helpen met het openen van een trommeltje, terwijl de andere helper stil toekeek zonder in te grijpen. De hond nam alleen eten aan van deze laatste persoon en toonde zich wantrouwig naar diegene die het baasje niet geholpen had.

Ditzelfde gedrag is waargenomen bij alle honden die werden ingezet bij het onderzoek dat in het tijdschrift Neuroscience & Biobehavioral Reviews is gepubliceerd.

Onderzoekers zijn dus tot de conclusie gekomen dat honden mensen beoordelen op basis van hoe zij zich gedragen naar anderen toe.

Als jouw hond gromt, of wanneer hij niet wil laten aaien door een of meerdere mensen, denk dan na of er momenten zijn geweest in het verleden waar die mensen zich "slecht hebben gedragen." Je hond kan het hebben onthouden!

Hier is de video van het experiment dat de wetenschappers hebben uitgevoerd.

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt