Honden weten de geur van kanker te herkennen, met een nauwkeurigheid van 97%: dat zegt een onderzoek

Janine image
door Janine

15 April 2019

Honden weten de geur van kanker te herkennen, met een nauwkeurigheid van 97%: dat zegt een onderzoek
Advertisement

Iedereen die een hond heeft gehad weet dat het gezegde “de hond is de beste vriend van de mens” waar is. Waar we het meest van houden van deze huisdieren is ongetwijfeld hun grote gevoeligheid: niet zelden waren we verrast om te zien hoe deze viervoetige vrienden in staat waren om onze stemming te "ruiken", of we nu verdrietig of depressief waren, en ons hielpen om ons beter te voelen.

Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat honden veel meer kunnen ruiken en ons zelfs kunnen redden.

Advertisement
MR photography./Flickr

MR photography./Flickr

BioScent Inc., een sturtup uit Florida, presenteerde aan de Experimental Biology een innovatieve studie in het onderzoek tegen kanker. In de studie, geleid door Dr. Heather Junqueira en haar team, werd het vermogen van honden om bloedmonsters van kankerpatiënten te onderscheiden van bloedmonsters van gezonde mensen geanalyseerd.

De onderzoekers gebruikten een techniek genaamd "clicker training" (een trainingsmethode ontstaan uit de theorieën van Ivan Pavlov over condities en gedrag) om vier beagles te leren onderscheid te maken tussen gezonde en zieke menselijke bloedmonsters. Tijdens het experiment bleek dat de honden in 96,7% van de gevallen de bloedmonsters behorende bij kankerpatiënten wisten te herkennen.

Junqueira verklaarde dat het experiment twee wegen opent voor onderzoek: de ene bestaat uit het gebruik van de intuïtie van honden om via een low cost onderzoek de aanwezigheid van tumoren te herkennen; de andere richt zich op het identificeren van de biologische verbindingen die honden ertoe brengen om ziek bloed te herkennen en om steeds nauwkeurigere kankerscreening, uitgaande van de geïdentificeerde verbindingen, te ontwikkelen.

Hoewel er geen bevestiging nodig was, bleken honden opnieuw onze grootste vrienden te zijn.

Advertisement