Deskundigen hebben het wetenschappelijke bewijs gevonden dat rommel angst veroorzaakt

Janine image
door Janine

21 April 2019

Deskundigen hebben het wetenschappelijke bewijs gevonden dat rommel angst veroorzaakt
Advertisement

Werken, of studeren, aan een opgeruimd bureau is veel ontspannender dan te moeten zoeken naar wat we nodig hebben onder een stapel dingen waarvan we niet eens wisten dat we ze hadden. Er is echter nog een andere reden waarom we zouden moeten proberen de kamer waarin we studeren of werken netjes te houden: volgens onderzoekers van het Princeton University Neuroscience Institute veroorzaakt rommel angst.

via ncbi.nlm.nih.gov

Advertisement
pixabay

pixabay

Volgens de studie veroorzaakt rommel het zogenaamde “clutter effect". Met de term ‘”clutter” wordt “een verzameling dingen die samen een verstoorde massa vormen” bedoeld. Het clutter-effect wordt veroorzaakt door het feit dat wanorde onze geest overweldigt met te veel prikkels. Deze prikkels zorgen ervoor dat onze gedachten zich niet focussen op een bepaald detail.

Het clutter-effect kan bijzonder belemmerend zijn omdat het naast concentratieafwijkingen ook stress, angst en lichte emotionele stoornissen kan veroorzaken. Om deze redenen adviseren wetenschappers om te werken, te studeren en - in het algemeen - te leven in een ordelijke omgeving.

Advertisement
pixabay

pixabay

Als je denkt dat jouw werkplek of huis rommelig is, kun je deze eenvoudige tips volgen en je meteen beter gaan voelen:

1. Gooi weg wat je niet nodig hebt: geef je gebruikte kleding weg, verkoop je boeken of cd's die je niet leest en waar je niet meer naar luistert, gooi de rest in de prullenbak.

2. Reorganiseer je documenten: koop mappen en verdeel alles per categorie.

3. Organiseer je ruimte op een functionele manier: voorzie je studio van manden, nuttige post-it notities, schoolborden om je afspraken te markeren.

4. Maak aangewezen ruimtes: identificeer ruimtes die geschikt zijn voor huishoudelijke producten, voor intieme hygiëne, voor voedsel. Voor elke ruimte een specifiek product, om niet alles achter te laten of willekeurig neer te zetten.

5. Maak het schoonmaken leuk: herinner je je de videoclip “I want to break free” van Queen? Leek de schoonmaak door Freddie Mercury je niet leuker? Probeer plezier te hebben terwijl je opruimt en vind een manier om het leuk te maken, ook voor je kinderen, zodat ze je kunnen helpen.

Zoals je kunt zien, is het eenvoudig om het huis of de werkplek opgeruimd te houden, als je het maar bijhoudt. Volg deze tips omdat je geestelijke gezondheid ook afhangt van hoe netjes je bent!

Source:

Advertisement