Gevangenissen worden omgebouwd tot hotels omdat er geen gevangenen meer zijn om op te sluiten. - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Gevangenissen worden omgebouwd tot hotels…
18 voorwerpen die zowel nuttig als absurd kunnen worden beschouwd kokosolie is niet zo gezond: dit is wat je moet weten over dit 'hippe' ingrediënt

Gevangenissen worden omgebouwd tot hotels omdat er geen gevangenen meer zijn om op te sluiten.

Door Skip Tromp de Haas
19.934
Advertisement

Terwijl ze in de rest van de wereld moeten dealen met overvolle gevangenissen en de beheerproblemen die daarbij horen, zitten we in Nederland met het tegenovergestelde probleem. De gevangenissen hebben een tekort aan gevangenen.

Tussen 2005 en 2016 is het aantal gevangenen drastisch teruggelopen (-43%) en het aantal mensen die moeten brommen en ging Nederland qua opsluitingen betreft van een Europa's hoogste naar een van de laagste (57 mensen per elke 100,000) Hoe dat precies komt is niet makkelijk en snel uit te leggen maar we kunnen wel zeggen dat een bepaalde reïntegratiecultuur die erop is gericht om gevangenen niet als patiënten te zien die moeten worden 'genezen' en niet moeten worden gestrafd. Rechters doen sinds jaren al beroep op alternatieve manieren om te straffen zoals taakstraffen of de elektronische enkelband, die gevangenen gedeeltelijke vrijheid geeft.

In 2016 werden van 19 gevangenissen al de deuren gesloten en een aantal daarvan zijn opvangcentra geworden voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog. Maar andere gevangenissen hebben een andere, luxere herbestemming gevonden.

Het Arresthuis dat je kunt zien in deze foto is een schitterend hotel in Roermond, dat oorspronkelijk een gevangenis was.

Advertisement

Gasten kunnen verblijven in de kamers die eerst cellen waren van de gedeteneerden. Je herkent de cellen niet meer terug, met uitzondering van de celdeuren, die hebben ze laten zitten.

Wie dat wil kan overnachten in de suites die genaamd zijn op onderwerp: de Gevangenisbewaarder, de Advocaat, de Rechter en de Directeur.

Het ontbreekt het hotel natuurlijk niet aan een restaurant, sauna en alle mogelijkheden tot ontspanning die je als gast mag verwachten.

Advertisement

Het idee om gevangenissen om te bouwen is gebruikelijk in Noord-Europa en er zijn ook voorbeelden van in andere landen (Helsinki, Stockholm, Oxford), maar in Nederland gezien de afname van het aantal gevangenen, is het te hopen dat er meer gevangenissen zijn waarin we mogen overnachten!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt