De sjah van Perzië en zijn 84 vrouwen: "Duizend-En-Een-Nacht" maar dan in het echt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De sjah van Perzië en zijn 84 vrouwen:…
De temperaturen in Arizona zijn zo hoog dat dingen beginnen te smelten Trucs en kleine tips voor het vullen van je huis met positieve energie volgens Feng Shui

De sjah van Perzië en zijn 84 vrouwen: "Duizend-En-Een-Nacht" maar dan in het echt

Door Skip Tromp de Haas
29.270
Advertisement

Via de verhalen die we hebben gelezen of als tekenfilms hebben gezien kunnen we ons een voorstelling maken van de overdadige paleizen in Duizend-en-een-nacht in verre oosterse gebieden waar de geur hangt van wierook, de Perzische Sjahs in weelderige kledij en prachtige vrouwen die nooit aan de zijde van de regerende koningen ontbraken. Maar heb je je ooit afgevraagd of de fantasie ook werkelijk strookt met de realiteit? Vandaag kunnen we een antwoord geven op deze vraag dankzij de foto's die door een sjah zelf zijn gemaakt. Naser al-Din Shah Qajar regeerde over Perzië vanaf 1848 tot 1896. 

via: xubux.com

De sjah Naser al-Din Shah Qajar kreeg van de koningin van Engeland een fototoestel cadeau. Zo ontstond zijn grote passie voor fotografie.

Dankzij zijn foto's die recentelijk zijn gepubliceerd hebben we exclusief overzicht van het leven aan het hof van de Sjah.

Advertisement

De foto's werden gevonden in het Golestanpaleis, dat ooit de residentie was van de sjah waar een donkere kamer was ingericht. Tegenwoordig is het gebouw een museum.

De sjah maakte foto's van zijn hof, zijn bedienden, familie en vooral zijn concubines, waarvan er, volgens de legende wel meer dan 100 van waren.

(Rechts Anis al-Doleh, de favoriete vrouw van de sjah).

De foto's zijn speciaal en uniek want in die tijd was het verboden om in Perzië foto's te maken van mensen: alleen een machtig man mocht deze regel overtreden.

Advertisement

De vrouwen van de sjah kunnen niet echt als mooi worden gedefinieerd: in die tijd was stevigheid een eigenschap die erg werd gewaardeerd.

De foto's zetten het idee van een harem op zijn kop want de vrouwen lijken veel ouder te zijn dan de sjah, dikkig en weinig sierlijke gezichten.

Advertisement

Ze geven verder niet de indruk dat er een dienstbare en onderdanige relatie was met de sjah: ze zien er veel meer uit als matriarchen.

In tegenstelling tot wat er gebeurde aan de hoven in andere koninkrijken hadden de Perzische concubines geen fysiek werk en leden ze geen honger.

Advertisement

Deze vrouwen brachten veel tijd met elkaar door onderling. Enkele bronnen bevestigen dat concubines homoseksuele relaties hadden met elkaar.

Weinig sjahs hadden zovele vrouwen als Naser al-Din Shah Qajar.

Op veel foto's is te zien dat de vrouwen een jurkje dragen die de benen onbedekt liet. Het lijkt erg op de tutu's van klassiek ballet.

En dat is geen toeval want in 1873 was Naser al-Din bij een balletvoorstelling in Sint-Petersburg en raakte betoverd door de Russische ballerina's.

Toen hij weer terug was in eigen land liet hij soortgelijke kleding maken voor zijn vrouwen die dat alleen maar mochten dragen als zij op de foto gingen.

Deze foto's ontkrachten vele mythes maar er komen er tegelijkertijd ook weer nieuwe bij! Nu weet je hoe het leven moet zijn geweest in Duizend-en-een-Nacht!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt