Van de eerste foto in de geschiedenis tot de eerste foto op instagram: alstublieft, 13 foto's van alle tijden - Curioctopus.nl
x
Van de eerste foto in de geschiedenis…
Een van 's Werelds rijkste ondernemers ter wereld deelt 22 adviezen voor een succesvolle carrière Waarom trilt ons ooglid voortdurend? Dan wil het lichaam ons iets vertellen

Van de eerste foto in de geschiedenis tot de eerste foto op instagram: alstublieft, 13 foto's van alle tijden

04 Juli 2017 • Door Skip
10.745
Advertisement

In het moderne tijdperk slaan we elke dag meer foto's op in onze hersenen dan dat een man die geboren was in 1915 zou zien in zijn hele leven. Maar zoals ook wel heel goed de eenvoud valt voor te stellen waarmee we een foto maken en publiek maken op internet is een nogal recente 'luxe', een verworvenheid die we stap voor stap hebben verkregen. En welke stappen moeten we dan herinneren behalve dan de belangrijkste? Vandaag hebben we een reeks foto's 'van eerste keren'. Van de allereerste foto's tot aan de eerste foto die op Instagram is gezet. De verandering is indrukwekkend: Alleen al te denken dat jaren geleden een foto maken een hele happening was, nu is het makkelijker te doen dan het drinken van een glas water

1. De eerste foto die ooit werd genomen

foto: utexas.edu

Joseph Nicéphore Niépce nam deze foto in 1826 of 1827 en is de oudste foto die ooit is gevonden. Het onderwerp, ook al is dat lastig te zien, is het uitzicht vanuit het raam van de fotograaf.

2. De eerste selfie

Philadelphia, V.S, 1839. Robert Cornelius maakt het eerste zelfportret.

Advertisement

3. De eerste foto met mensen erop

Parijs, Frankrijk in het jaar 1838. Men denkt dat dit de eerste foto ooit is waar mensen op staan. De foto is gemaakt door Louis Daguerre en als je goed kijkt kun je twee mensen linksonder zien.

4. De eerste foto met alcohol erop

David Octavius Hill was een fotograaf met veel gevoel voor humor. In 1844 maakte hij een foto van zichzelf en zijn vrienden die vrolijk samen drinken. 

5. De eerste foto van de zon

foto: nasa.gov

De twee Franse natuurkundigen Louis Fizeau en Leon Foucault maken in 1845 de eerste foto van de zon.

Advertisement

6. De eerste foto genomen in een oorlogsgebied

Foto van soldaten die vochten in de Krimoorlog in 1853-1856 en is genomen door Roger Fenton.

7. De eerste foto van een president.

foto: imgur.com

John Quincy Adams was de eerste Amerikaanse president van wie er een foto is gemaakt in 1843 die we op hebben kunnen sporen, (in 1841 was er de allereerste foto gemaakt maar die is verloren gegaan).

Advertisement

8. Een tornado voor het eerst op de foto.

Kansas in het jaar 1884. De lange belichtingstijden die nodig waren om de eerste foto's te maken maakten het een heel lastige klus die echter kon worden geklaard door de fotograaf A.A. Adams.

9. De oudste luchtfoto

Genomen door James Wallace Black en Samuel Archer King, van Boston van boven gezien toen er nog geen drones waren die deze taak zouden vergemakkelijken.

Advertisement

10. De eerste foto van de aarde vanuit de maan gezien

Op 23 augustus 1966 maakte een ruimtesonde die om de maan vloog deze foto van de aarde.

11. De eerste kleurenfoto.

In 1855 maakte natuurkundige James Clerck Maxwell de eerste kleurenfoto.

12. De eerste digitale foto

Het is eigenlijk niet een echte foto, maar wel een van de eerste digitale foto's. Deze stamt uit 1957 en is een scan van het negatief van de foto die fotograaf Russell Kirch van zijn zoon gemaakt heeft.

13. De eerste foto op Instagram

De rest van de geschiedenis kennen jullie... :-)

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt