Zo zagen groente en fruit eruit voordat de mens ze gingen kweken - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Zo zagen groente en fruit eruit voordat…
10 dingen die kinderen onder de twee jaar oud nooit zouden mogen eten Deze dame overleefde drie scheepsrampen, inclusief de Titanic: Dit is het verhaal van de 'Onzinkbare' verpleegster

Zo zagen groente en fruit eruit voordat de mens ze gingen kweken

3.533
Advertisement

We zijn eraan gewend om winkels binnen te gaan of langs de afdeling groente en fruit te lopen en de typische producten te zien waarmee we al jaren bekend zijn met het beeld dat we ervan hebben. Maar de supermarkt is niet de natuur! Fruit en groente is het product van zorgvuldige selectie en kruisingen door de mens. De producten van de aarde zijn niet altijd zo geweest zoals we ze kenden. Vandaag bestaan er nog steeds verschillende wilde exemplaren die moeilijke klimaatomstandigheden kunnen doorstaan. Maar dat zij makkelijker groeien wil niet meteen zeggen dat ze ook net zo makkelijk te eten zijn omdat ze zo ver af staan van de producten die wij op tafel zetten.

1. Van teosinte (boven) veranderd in mais (onder) door boeren gedurende duizenden jaren.

Deze alternatieve producten kunnen een oplossing zijn voor klimaatverandering. Doordat ze buiten kassen en boerderijen zijn geëvolueerd lijken vaker resistenter te zijn dan hun gekweekte soortgenoten en kunnen hitte, zoute grond, overstromingen, allemaal dingen die horen bij een te warme planeet. Deze wilde familieleden hebben alles in huis om naast hun nauwverwante familieleden te leven en kunnen dus een handje helpen als dat nodig is. Het is niet toevallig dat sommige oranisaties zich in zijn gaan zetten voor het behoud van dergelijke variëteiten. Met hen zijn enkele bedrijven zich gaan oriënteren, een markt hiervoor zou veel winst opleveren. In de hoop dat het klimaatprobleem opgelost kan worden voordat het te laat is, zijn hier enkele soorten die zonder hulp van de mens kunnen groeien.

2. De banaan is doorontwikkeld. Een van de eerste varianten had een irritante hoeveelheid zaden die best groot zijn.

Advertisement

3. De Coyo is een wilde boom binnen dezelfde familie als de avocado die behoort tot de Laurierfamilie.

4. Lycopersicon chilense lijkt erg op de tomaat ook al ziet deze er anders uit door de kleur.

5. De malus of de wilde appel groeit in het noordelijk halfrond en smaakt beduidend bitter.

foto: pixabay.com
Advertisement

6. De soort Solanum incanum is afkomstig uit India en is hoogstwaarschijnlijk de voorouder van de aubergine.

foto: imgrum.org

7. Kompassla (Lactuca serriola) behoort tot dezelfde familie als de sla (die gekweekt wordt) maar is van een andere soort.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt